Rubio, a vida o mort a Florida

Trump avança en les enquestes per a les primàries d'aquest dilluns el jove senador, que va arribar a ser vist com el "salvador" del Partit Republicà

L'hispà admet que es va equivocar d'estratègica i moralment a l'entrar en el joc de desqualificacions i insults amb el magnat immobiliari

Republican U.S. presidential candidate Senator Marco Rubio speaks about the Super Tuesday primary and caucus voting results at a campaign rally in Miami, Florida March 1, 2016. REUTERS/Carlos Barria

Republican U.S. presidential candidate Senator Marco Rubio speaks about the Super Tuesday primary and caucus voting results at a campaign rally in Miami, Florida March 1, 2016. REUTERS/Carlos Barria / CARLOS BARRIA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan el 2013 la revista 'Time' va col·locar Marco Rubio a la portada, el va declarar «el salvador dels republicans». Llavors, només uns mesos després de la derrota de Mitt Romney davant de Barack Obama, el senador de Florida encarnava tot el que el partit conservador creia que necessitava per reconstituir-se davant d’un electorat demogràficament canviant, amb les seves arrels hispanes, la imatge d’oferir un canvi generacional i uns sòlids valors conservadors.

No obstant, des que l’abril de l’any passat va llançar la seva campanya, Rubio mai ha consolidat la seva prometedora condició i avui és, quan es vota a primàries a Florida (a part d’Ohio, Illinois i Carolina del Nord), quan realment se la juga. A vida o mort. I les enquestes, que situen Donald Trump amb 18 punts d’avantatge de mitjana, apunten al segon.

Rubio arriba havent aconseguit victòries únicament a Minnesota, Puerto Rico i el Districte de Colúmbia i amb resultats tan pobres en algunes altres primàries que ni tan sols ha entrat en el repartiment proporcional de delegats. Fins i tot si passés l’impensable i es retiressin Ted Cruz i John Kasich, matemàticament se li fa gairebé impossible assegurar-se la nominació. I de res ha servit que sigui qui més suports té de grans donants, polítics i figures destacades de l’aparell conservador, que van optar clarament per ell després de la retirada de Jeb Bush (al seu dia el seu padrí polític).

Un error imperdonable

El Titanic de Rubio ha xocat, com tants altres, amb l’iceberg Trump, l’outsider que ha mobilitzat massivament la mateixa ràbia contra Washington, les institucions i la presidència d’Obama que va portar Rubio al Senat el 2010, llavors empès pel Tea Party. Però el mateix Rubio portava el timó del seu vaixell i admet que va cometre un error imperdonable: entrar en el joc d’insults i desqualificacions del magnat.

Notícies relacionades

Després d’uns quants mesos d’evitar atacar Trump, com els altres aspirants, Rubio va decidir baixar a l’arena. El 25 de febrer, en un debat a Texas, va començar a insultar-lo, i va seguir fent-ho als mítings, amb lamentables referències puerils que anaven des de la mida de les mans de l’empresari (i per implicació, dels seus genitals) fins a al·lusions al seu «morè de pot».

Va ser una decisió «tàctica» i «no una estratègia», segons ha explicat Todd Harris, un dels seus assessors. Però va fracassar. Possiblement sense remei, encara que Rubio hagi fet acte de contricció. «No és una cosa de la qual estigui orgullós», «els meus fills se n’avergonyeixen», «no reflecteix la meva fe», ha declarat el senador. «Si és el que cal fer per arribar a ser president, no ho vull ser». Un altre assumpte és que, encara que vulgui, no és clar que pugui.