LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Clinton i Sanders endureixen el seu duel

Tensos intercanvis d'acusacions en el vuitè debat demòcrata, amb el focus en la immigració

Clinton i Sanders endureixen el seu duel

JAVIER GALEANO (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La sorprenent i transcendental victòria de Bernie SandersBernie Sanders dimarts a les primàries de Michigan ha obligat Hillary Clinton a posar-se una altra vegada de ple en la carrera per la nominació presidencial del Partit Demòcrata, i la fa tornar a la lluita intestina abans de poder centrar la seva atenció en el potencial duel amb Donald Trump a partir de les convencions del juliol. Aquest dimecres, en el seu vuitè debat, celebrat a Florida i organitzat parcialment pel canal hispà Univisión, els dos candidats s'han enfrontat amb duresa i han intercanviat atacs més incisius que de costum.

La immigració ha sigut un dels eixos del debat, i encara que els dos aspirants han tornat a coincidir a defensar una reforma de les lleis que permeti regularitzar i obrir un camí cap a la plena ciutadania als més d'11 milions d'immigrants sense papers que es calcula que hi ha als Estats Units, la renovada necessitat de Clinton de frenar Sanders ha bategat rere els seus incisius atacs. Ha denunciat amb insistència, per exemple, vots que el senador de Vermont va fer en contra de propostes com l'intent bipartidista de reforma migratòria liderat al seu dia pel desaparegut senador Ted Kennedy i que comptava amb suports republicans i fins i tot del llavors president, George W. Bush (Sanders assegura que s'hi va oposar perquè incloïa normes que "equivalien a esclavitzar" els treballadors immigrants). Clinton també ha arribat a dir que el senador independent va recolzar els Minutemen, unes milícies de vigilants que fa uns anys van patrullar la frontera en una "caça" humana d'immigrants, declaració que ha sigut massa per a Sanders, que ha reprès l'exsecretària d'Estat per una "afirmació horrible i injusta".

Clinton no ha sigut l'única a endurir la seva estratègia i Sanders també ha mostrat una renovada contundència. En el tema d'immigració ha recordat, per exemple, que quan Clinton era senadora representant l'estat de Nova York va frenar un intent del llavors governador, Eliot Spitzer, de donar carnets de conduir a immigrants sense papers. També ha denunciat que, quan era secretària d'Estat i el país va enfrontar l'arribada massiva de menors centreamericans que arribaven fugint de la violència de països com Hondures, ella va defensar que els nens fossin "retornats", una afirmació que Clinton ha definit també com una interpretació "injusta" de la seva postura. 

FI A LES DEPORTACIONS DE NENS

Pressionats pels moderadors (especialment Clinton per declaracions antigues que han sigut recuperades en vídeo), els dos candidats han coincidit a comprometre's clarament a no fer deportacions de nens si arriben a la presidència ni d'immigrants sense historial criminal (encara que les paraules de Clinton en aquest últim aspecte han sigut menys contundents). Aquestes promeses els allunyen de la política que està aplicant el president Barack Obama, habitualment criticat com a "deportador en cap" per haver expulsat un rècord de 2,5 milions de persones, incloent-hi menors.

El debat sobre els temes d'immigració és transcendental en un estat amb el 20% de població hispana com Florida, que és un dels cinc estats on tant els demòcrates com els republicans celebren importants primàries dimarts que ve (els altres són Ohio, Illinois, Carolina del Nord i Missouri). I encara que l'ex primera dama és clara favorita a les enquestes allà, amb avantatges de més de 20 punts segons els sondejos i suport majoritari entre els hispans, Michigan és el recordatori que no pot donar res per fet. Tot i que segueix amb un destacat avantatge en el nombre de delegats i superdelegats (1.221 davant els 571 del senador de Vermont), encara està lluny dels 2.383 necessaris per assegurar-se la nominació del seu partit. I després de la victòria de Michigan, Sanders ha tornat a demostrar la seva capacitat d'injectar energia a la seva campanya i fons a les seves arques: en 24 hores després de les primàries de dimarts va recaptar a través de petites donacions gairebé cinc milions de dòlars.

Aquest duel reequilibrat explica l'aferrissat debat, en què també s'ha parlat d'ocupacióreforma sanitària lluita contra el deute d'estudiants, temes en què ha quedat clara la influència de Sanders a moure cap a l'esquerra el discurs de Clinton (cosa que ell mateix ha destacat sarcàsticament agraint a la seva rival que "hagi copiat una molt bona idea"). A Sanders han intentat posar-lo contra les cordes per declaracions antigues que va fer defensant Daniel Ortega i Fidel Castro. A més, Clinton ha intentat associar Sanders amb els germans Koch, uns dels més influents donants de causes conservadores que han finançat un anunci defensant la col·laboració de Sanders amb els republicans. El senador de Vermont, per la seva part, ha insistit a vincular Clinton amb els interessos especials i amb Wall Street, i ha reclamat una altra vegada que faci públics els discursos pagats amb 225.000 dòlars que va oferir a Goldman Sachs, encara que sense arribar a contestar explícitament a la pregunta dels moderadors de si creu que l'exsecretària d'Estat diu coses diferents en públic i a porta tancada. 

EL RACISME DE DONALD TRUMP

Notícies relacionades

Cap dels dos tampoc ha volgut respondre directament a la pregunta de si consideren Donald Trump racista, encara que Clinton ha qualificat les seves postures "d'antiamericanes" i Sanders ha denunciat que "apel·la al racisme, la xenofòbia i l'odi" i ha definit les seves idees com a "vulgars i absurdes". A més, el senador ha recordat que el magnat immobiliari va ser un dels que van alimentar el moviment que qüestiona que Obama naixés als EUA, i ha fet servir una imatge clara. "El meu pare va néixer a Polònia i ningú m'ha demanat la partida de naixement. Potser té a veure amb el color de la meva pell".

Un dels moderadors, Jorge Ramos, també ha preguntat a Clinton per Bengasi (utilitzant un vídeo en què la mare d'un dels nord-americans morts al consolat la va acusar de mentir) i per l'ús del servidor privat de correu electrònic pel qual és investigada per l'FBI. Li ha plantejat si "abandonarà si és imputada", un interrogant que ha exasperat l'exsecretària d'Estat. "No passarà, ni tan sols contestaré aquesta pregunta".