LES PRIMÀRIES ALS EUA

Trump ressorgeix i Clinton pateix

El favorit republicà guanya les primàries de Michigan i Mississipí després de les derrotes del cap de setmana i malgrat els endurits atacs

La victòria de Bernie Sanders a Michigan, encara que ajustada, recorda a la favorita demòcrata que la batalla continua

Trump i Clinton s’imposen en una nova ronda de primàries als EUA. / periodico

Trump i Clinton s’imposen en una nova ronda de primàries als EUA.
Trump ressorgeix i Clinton pateix

/

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una vegada més, els que han volgut veure un possible declivi en la campanya de Donald Trump s'han de replantejar les seves anàlisis i els que donen Hillary Clinton com a candidata ja inevitable i es fien de les enquestes s'han de preparar per a una altra llarga batalla i revisar aquesta confiança en els sondejos.

En el camp republicà, el magnat immobiliari ha guanyat amb extrema comoditat les primàries celebrades aquest dimarts a Michigan i Mississipí. Es tracta de triomfs especialment dolços per a Trump després dels resultats adversos en algunes carreres celebrades el cap de setmana que van fer que alguns analistes pensessin que havia arribat al seu cim i començava el seu descens a la vegada que anava cobrant força Ted Cruz. Són victòries, a més, que permeten a Trump reivindicar-se com l'home contra el qual no funcionen les estratègies d'atac: en els últims dies ha sigut sotmès a una ferotge campanya destrossant les seves credencials personals, professionals i polítiques d'alguns dels seus rivals (especialment Marco Rubio), figures de l''establishment' com Mitt Romney i grups d'acció política que han gastat milions de dòlars en anuncis molt durs. És com si fos immune.

En el camp demòcrata, mentrestant, Clinton s'ha emportat amb extrema comoditat Mississipí, un estat del sud on el 61% de la població és negra, el bloc de votants sobre el qual ha construït bona part de la seva estratègia cap a la nominació. A Michigan, no obstant, el vot dels negres menors de 45 anys s'ha dividit per primera vegada molt més equilibradament i el senador Bernie Sanders ha aconseguit una ajustadíssima però transcendental victòria. Els sondejos abans de la cita amb les urnes donaven una avantatge d'entre 13 i 27 punts a l'exsecretària d'Estat, però la realitat l'enfronta una vegada més a una carrera més llarga del que ningú, inclosa ella mateixa, havia anticipat quan va llançar la seva candidatura. L'obliga, a més, a tornar a centrar-se en el duel amb Sanders, i no mirar exclusivament al potencial duel amb Trump al novembre. 

ELS REPUBLICANS

Les victòries de Trump segueixen elevant el seu nombre de delegats cap a la meta dels 1.237 necessaris per aconseguir la nominació i a partir de dimarts estats transcendentals com Ohio o Florida comencen a repartir-los donant-los tots al guanyador i no proporcionalment com fins ara. Però són, sobretot, la reafirmació que no és tan vulnerable com alguns han volgut veure i que, per ara, cap estratègia el frena, incloent-hi la de l'atac. "L'hostilitat funciona per a alguna gent, no per a tothom", ha dit un exultant Trump, que ha tornat a demostrar que, en el seu cas, aquesta hostilitat és al calaix d'eines (una vegada més ha parlat despectivament dels seus rivals com el "mentider Ted" i el "petit Marco"). Ha parlat en un altre discurs surrealista (on ha tornat a fer història com el primer aspirant presidencial que promociona productes que porten el seu cognom) i en la roda de premsa que ha ofert al seu club de golf a Jupiter (Florida).

Les seves victòries són tan importants com les derrotes que impliquen. La de Cruz, que ha quedat segon a Mississipí i Ohio, encara que s'ha apuntat les primàries d'Idaho, fa que torni a trontollar el suposat suport del vot evangèlic sobre el qual el senador de Texas té basada bona part de la seva estratègia i debilita el seu discurs que és l'única alternativa per guanyar Trump. El governador d'Ohio, John Kasich, tenia posades bona part de les seves esperances a aconseguir un resultat millor que el tercer lloc a Michigan. I Rubio ha tornat a ser el gran derrotat, el protagonista del pitjor desastre. Ni a Michigan ni a Mississipí ha arribat al percentatge de vots necessaris per entrar en el repartiment de delegats i la cita de dimarts a Florida es reforça com un enfrontament de vida o mort per al jove senador.

ELS DEMÒCRATES

La matemàtica de delegats en el camp demòcrata segueix sent favorable a Clinton, que lidera amb comoditat la carrera fins als 2.323 necessaris, però no es pot minimitzar el cop que suposa per a l'ex primera dama la derrota a Michigan. Sanders, que ha posat contra les cordes Clinton els últims dies pel suport de la candidata a acords de lliure comerç, i ha reactivat la connexió amb el seu discurs econòmic de la classe treballadora descontenta, no només s'ha fet camí per primera vegada entre votants negres, sinó que ha guanyat en un estat industrial molt poblat i racialment divers. Michigan serà clau al novembre i respon al patró d'altres dels anomenats estats frontissa fonamentals per a les eleccions presidencials

Notícies relacionades

La sorpresa de la victòria del senador de Vermont a Michigan ha sigut tan gran que fins i tot el seu equip ha hagut d'improvisar una breu compareixença del candidat davant la premsa al seu hotel a Miami, un parell d'hores després que hagués acabat el seu acte de la nit electoral en un altre lloc de la ciutat. Clinton, per la seva part, ha tingut la mala sort (o la mala decisió) de parlar a la vegada que ho feia Trump. Ni una sola de les televisions ha interromput la transmissió de l'acte del magnat immobiliari (que ha durat 50 minuts) o l'ha combinat amb la retransmissió del de Clinton, a qui només s'ha pogut seguir a internet.

Clinton i Sanders s'enfronten aquest dimecres en un debat a Miami. Els quatre aspirants republicans ho fan dijous.