Culebró polític a Bolívia

Evo Morales vol conèixer el fill que va tenir amb la seva amant i que creia mort

Una suposada tia de la dona va dir que el menor viu a La Paz i té 9 anys

El president de Bolívia, Evo Morales, reclama conèixer al seu fill, que creia mort. / YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Evo Morales va demanar aquest dilluns a la família de Gabriela Zapata, la seva exparella, que des de dissabte dorm en una presó boliviana després de ser detinguda, veure el fill que va tenir amb ella i que va creure mort des del 2007. “Que me'l porti, ho estic esperant, tinc dret a veure'l i cuidar-lo, assumir la meva responsabilitat”, va dir el president en roda de premsa. Morales va parlar al país 48 hores després que una senyora amb el nom de Pilar Guzmán es presentés a les càmeres de televisió com a tia de la reclusa i revelés que Ernesto Fidel Morales Zapata té nou 9 anys i viu a La Paz.

“Vull demanar a aquesta suposada tia que me'l presenti, i si la seva família m'ho permet, vull recollir el nen, no ho puc entendre, no crec que falsament em diguessin que havia mort, quin interès hi ha al darrere del nen, no tinc cap problema per recollir-lo, és una alegria”, va dir Morales. “Davant el poble bolivià dic: que si no apareix el nen tinc l'obligació d'acudir al jutge del menor, apel·lar perquè s'investigui aquest fet”.

Zapata va entrar plorant al penal d'Obrajes, vestida amb roba que denotava el seu alt lloc en la piràmide social. Té 28 anys i treballava com a 'lobbista' i gerent comercial de CAMC Ingineerig, una empresa xinesa que fa treballs milionaris a Bolívia. S'ha d'enfrontar a càrrecs per enriquiment il·lícit “amb afectació a l'Estat” i ús indegut d'influències.

ESCÀNDOL DURANT LA CAMPANYA

La relació entre Morales i aquesta advocada i llicenciada en Ciències Polítiques es va fer pública en el marc de la consulta popular que va tornar a polaritzar els bolivians i que va resultar desfavorable per a Morales, que esperava ser habilitat per a una nova possibilitat de ser reelegit el 2019. El Govern va considerar que la revelació d'un assumpte de la vida privada del mandatari -la relació i l'existència d'un fill en comú- era part d'una campanya contra el president.

Setmanes enrere, Morales va reconèixer haver tingut una relació amb ella entre el 2005 i el 2007. “Em van informar que el nadó estava malalt. Vaig exigir veure'l i em van dir que no millorava, i que després havia mort”. El vincle, va dir Morales setmanes enrere, s'havia acabat després el decés del nen. Però, immediatament, va circular per les xarxes una fotografia de l'exparella posterior a la ruptura que va semblar refutar la confessió.

Notícies relacionades

Enmig d'un aire polític enrarit amb les formes d'un culebró, la ministra de Transparència Institucional, Lenny Valdivia, va emplaçar aquest diumenge Zapata que respongui a la sol·licitud del president. “Com a Govern, preocupats per aquest tipus d'asseveracions. Exigim que, si és cert, si és evident que el nen està viu, el que correspon a la senyora Zapata és que en un termini de 24 hores el presenti a un jutge del menor, complint els requisits i les formalitats”. La gran pregunta que els bolivians volen saber, va dir la ministra, és “per què Zapata va amagar (el seu fill) vuit anys i no li va dir al nostre president que estava viu”. El Govern, va anunciar, iniciarà una acció penal paral·lela en contra de l'advocada pels delictes de difamació i calúmnia.

L'ADVOCAT DENUNCIA AMENACES

I per afegir més confusió al tema, Walter Zuelta, advocat de Zapata, va dir que la senyora Pilar Guzmán no és tia pròxima sinó bastant llunyana de l'exnòvia de Morales. No obstant, el lletrat va denunciar que un important funcionari del Govern va visitar la seva defensada a la seva cel·la i “li va dir que si parlava més del compte, no sobreviuria a la detenció”. Segons Zuelta, tota la família de Zapata “ha rebut amenaces”. Els missatges arriben per telèfon. D'acord amb les autoritats, l'exgerent de CAMP va ser detinguda amb 10.000 dòlars i davant la imminència d'un viatge a l'exterior.

Temes:

Bolívia