COMICIS EN UN PAÍS ESTRATÈGIC

Els reformistes es fan forts a l'Iran mentre els conservadors perden pes

L'òrbita del president Rouhani, que defensa el desglaç amb Occident, dobla els seus escons a l'espera d'acabar l'escrutini

lpedragosa32967689 abd01  tehran  iran  islamic republic of    28 02 160228183057

lpedragosa32967689 abd01 tehran iran islamic republic of 28 02 160228183057 / ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts

A falta del repartiment d’escons final a l’Iran, els reformistes augmenten un grau el seu optimisme. La coalició de reformistes del president Hassan Rouhani segueix plantant cara als conservadors i acostant-se a l’anhelat canvi que suposa un inici del desglaç amb Occident. Els resultats definitius de les eleccions al Maylis (Parlament) i a l’Assemblea d’Experts es coneixeran entre avui i demà. Un total de 33 milions d’iranians, el 60% del cens, van anar a les urnes.

Un total de 73 diputats dels 165 coneguts fins al moment pertanyen a l’òrbita reformista –60 de les files de Rouhani i 13 d’independents però pròxims al president–. Malgrat que els conservadors continuen al davant en nombre de diputats, no s’ha de passar per alt que progressivament han perdut un nombre molt important de representants, entre ells, pesos pesants contraris a l’aperturisme. 

Les grans ciutats, entre elles la capital, Teheran, s’han convertit en un bastió per a les forces aperturistes. A Teheran, 29 dels 30 diputats en joc són de l’òrbita reformista. Dels resultats escrutats fins al moment, es desprèn que les forces al Parlament estaran bastant equilibrades, però amb els reformistes ocupant clarament una posició més forta. L’actual president té pràcticament garantit disposar els quatre pròxims anys del doble, com a mínim, dels 30 diputats dels quals disposa actualment al Parlament. Una Cambra amb presència d’uns 200 conservadors.

Religiós moderat, Rouhani ha aconseguit fer valer amb aquestes eleccions la seva defensa del pacte nuclear aconseguit amb Occident el mes de juliol passat, que suposarà l’aixecament de les sancions i, en conseqüència, una millora en l’economia del país persa. Símptoma de la seva victòria és el fet que reconeguts diputats de les files conservadores, contraris al pacte nuclear, no han resultat elegits.

Però els reformistes no només van camí de fer-se forts al Parlament. El president Hassan Rouhani i el seu aliat, el conegut Ali Akbar Haiximi Rafsanjani, es col·loquen al capdavant de l’Assemblea dels Experts. Aquesta assemblea, que es compon de 88 religiosos escollits per a un període de vuit anys, té la competència d’elegir el líder suprem iranià.

Notícies relacionades

 Tenint en compte que l’actual, Ali Khamenei, té 76 anys, la nova assemblea té números d’haver d’escollir el seu successor. I, com passa al Parlament, també els conservadors van camí de perdre pes a l’Assemblea d’Experts. D’entrada, dos religiosos especialment bel·ligerants contra l’aperturisme del país, els aiatol·làs Mohammad Yazdi –actual cap de l’Assemblea d’Experts– i Mohammad Taghi Mesbah Yazdi, no tornaran a ser elegits, segons es desprèn de l’escrutini encara no definitiu i, per tant, a l’espera d’oficialitzar-se. No obstant, el Consell dels Guardians de la Constitució tornarà a estar encapçalat pel conservador Ahmad Janati, que repeteix en el càrrec. 

ÚS DE TWITTER / No deixa de sorprendre que els principals líders iranians ja utilitzin Twitter com a eina habitual en les seves comunicacions. Rafsanjani, sense anar més lluny, va assegurar en un tuit que «ningú es pot resistir a la voluntat de la majoria d’un poble». «Els electors han creat una nova atmosfera», va publicar el president Rouhani a la xarxa social. Els resultats, més enllà del repartiment final d’escons, permeten constatar la resurrecció del moviment reformista després de la repressió del 2009, el suport a Rouhani i el rebuig als conservadors. 

Temes:

Iran