ELECCIONS A IRAN

Els iranians voten en massa en unes eleccions clau per al futur del país

El Govern, davant l'enorme afluència d'electors, allarga cinc hores l'horari de votació

Els comicis són claus per al futur de la política d'acostament a Occident

Dia de votació a l’Iran per les eleccions. / ANTONIO BAQUERO

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

“JO VOTO. Pel nostre país, pel nostre futur, per la sang dels nostres màrtirs”. Durant tota la jornada, aquest missatge, la versió iraniana del “passa-ho” espanyol, ha circulat entre els joves iranians a través de Telegram, (el servei de missatgeria més usat a l'Iran). L'objectiu: mobilitzar amics i coneguts perquè vagin a votar en unes eleccions que tot el país, i en especial els joves, consideren històriqueseleccions ja que d'elles depèn que l'Iran continuï per la via de l'acostament amb Occident o torni a tancar-se en si mateix.

I el missatge hi ha calat. Quan encara no hi ha xifres oficials, la impressió dels responsables del Govern a peu d'urna és que la participació en els comicis ha sigut massiva, superior a anteriors cites electorals. Tanta ha sigut l'afluència de votants que, encara que en un principi s'havia de votar fins a les sis, a mitja tarda s'ha anunciat que s'allargava l'horari fins a les vuit, després a les nou, les deu, i finalment fins a les onze. A Teheran s'ha acabat prolongant el vot fins a mitjanit. A milers de votants els ha atrapat la nit fent cua.

Especialment aclaparadora ha sigut la presència dels joves, que suposen el 60% de la població, i que veuen les eleccions com una oportunitat històrica perquè el país s'obri i la seva situació millori. “Està venint molta gent a votar. És molt satisfactori”, comenta un inspector del Govern que està en un col·legi del barri de Jamaran, el barri on vivia l'imam Khomeini, a la zona nord de Teheran.

Amb la confiança que l'obertura portarà desenvolupament econòmic, molts iranians, de totes les edats, han anat a les urnes. Així, als seus 86 anys, Ali, pare d'un màrtir per la Revolució Islàmica, parla amb la il·lusió d'un jove i assegura que “aquestes són les eleccions més importants”. “Volem més llibertat i progrés. Aquestes eleccions poden canviar l'estat de tot el país. I ho poden fer millor”.

URNES ALS COTXES

En molts centres electorals de la capital, les cues de votants són quilomètriques, sortint dels edificis i donant la volta a cantonada. Les cues han durat més d'una hora, i en diversos centres s'han acabat les paperetes i n'han hagut de portar més. A la mesquita Husseinia Irshad, tanta ha sigut l'afluència de votants que s'han hagut de portar més urnes. Altres centres s'han omplert tant de votants que s'han tret urnes i s'han posat en cotxes al carrer perquè exerceixin el vot al sufragi aquells als quals, per la llarga cua, no tindiren temps d'entrar.

En total, 54,9 milions d'electors estaven cridats a les urnes per elegir els 290 diputats del Parlament i els 88 membres de l'Assemblea d'Experts, un òrgan religiós encarregat d'elegir el líder suprem en cas de mort o renúncia.

RECOLZAR EL PRESIDENT

Mohammad, que malgrat ser festiu ha de treballar, ha matinat i a les 8 era al centre electoral per dipositar el seu vot. No oculta que ha votat els reformistes. “Vull que guanyin. Tenen una visió més global i gent més preparada”, diu esperançat i assenyala: “Hem d'aconseguir un Parlament que doni suport al president”.

Notícies relacionades

Aquest treballador posa sobre la taula en quina clau es vota aquest divendres. El vot als candidats de la Coalició Inclusiva de Reformistes reforça l'actual president, el moderat Hassan Rohani, en la seva estratègia de desglaç amb Occident que ha permès l'acord nuclear i l'aixecament d'unes sancions que estaven enfonsant l'economia del país. Amb el Parlament del seu costat, Rohani tindrà més marge de maniobra per enfrontar els sectors més conservadors del sistema, liderats pel líder suprem, Ali Khamenei.

En canvi, una victòria dels candidats de la Coalició Principalista, la llista que agrupa els conservadors, amenaça de fer descarrilar aquest procés d'obertura, posant fins i tot en qüestió l'evolució de l'acord nuclear.

Temes:

Iran