CANVIS A LA REPÚBLICA ISLÀMICA

L'economia enfronta reformistes i conservadors a l'Iran

Els candidats moderats sostenen que l'apertura a Occident portarà més inversions

Els partidaris de la línia dura acusen els seus rivals de ser titelles de l'imperialisme

Últim dia de campanya electoral a l’Iran. / AFP / VÍDEO: ANTONIO BAQUERO

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Centenars de persones, contrariades, s’allunyen de l’estadi de Xahid Xirudi de Teheran, on ahir al migdia els candidats reformistes havien de fer un gran míting. L’acte es va suspendre a última hora per la pluja i els candidats van marxar a fer els seus discursos als afores de la capital. Arribar fins allà en aquesta megalòpolis que viu en un embús constant és una odissea que molt pocs s’atreveixen a emprendre per més que es tracti de l’últim dia de la campanya d’unes eleccions legislatives clau, en les quals demà els iranians han de decidir si voten els reformistes i, per tant, aposten per la política d’obertura a Occident del president, Hassan Rouhani, o bé reforcen l’ala conservadora i avorten aquest acostament.

El míting frustrat era un dels pocs actes de masses de la jornada electoral. La majoria es fan en espais més reduïts, com cines i auditoris, que atrauen més o menys públic en funció de la popularitat dels candidats, que en aquest país es presenten de forma independent. Tots, això sí, s’acaben enquadrant en una llista, que pot ser la Coalició Principalista (així s’anomenen els conservadors, per seguir els principis de la Revolució Islàmica) o la Coalició Inclusiva de Reformistes, que recolza la política del president Rouhani i amb el símbol dels quals, una flor que comença a obrir-se, volen simbolitzar el despertar de l’Iran.

Las claves de la noticia

  • ¿Què es vota?  Les eleccions de divendres a l'Iran són rellevants ja que s'elegeix tant el Majlis (Parlament) com l'Assemblea d'Experts, l'òrgan de clergues que haurà d'elegir el líder suprem en cas que l'actual, Ali Khamenei, mori o es retiri per motius de salut. Les eleccions determinaran la relació de força entre reformadors i conservadors.
  • ¿Què és el 'Majlis'?  ¿Què és el 'Majlis'? El Majlis és el Parlament iranià. Consta de 290 escons que es disputaran 6.229 candidats. A l'Iran, el poder del Majlis és limitat ja que totes les lleis que adopta són revisades i poden ser derogades per òrgans no electes.
  • ¿Què hi ha en joc?   Aquestes eleccions són la prova de foc per a l'estratègia conciliadora de l'actual president, Hassan Rouhani. Si els reformistes aconsegueixen imposar-se al Majlis i a l'Assemblea de Savis, Rouhani en sortirà enfortit i podrà seguir amb la política d'acostament a Occident, que veu en aquest mandatari i e un Iran integrat un element d'estabilització de la volàtil regió del Pròxim Orient.

En aquesta campanya, l’economia ocupa el paper central dels seus discursos per mirar de mobilitzar els 59,4 milions d’electors cridats a les urnes. Cap dels candidats qüestiona el sistema polític establert per l’imam Khomeini després de la Revolució Islàmica del 1979. El camp de batalla és l’economia. Els reformistes alaben el treball fet per Rouhani, que ha aconseguit situar en el 19% una inflació que rondava el 40%, i destaquen els símptomes de millora en l’economia. Sostenen que la política d’obertura al món facilitarà l’arribada d’inversions estrangeres.

TREBALL I LUXE

Per la seva part, els conservadors, que actualment controlen el Parlament, minimitzen aquestes millores i assenyalen que la situació ha empitjorat. A més, acusen els reformistes de ser titelles dels «poders imperialistes», especialment del Govern britànic.

Notícies relacionades

Un d’aquests candidats conservadors és l’exministre del Petroli Mohammad Garazi, amb el sobrenom de l’enginyer. Vestit amb un impecable vestit color crema, Garazi puja a l’estrada del centre cívic Màrtir Xariati i comença el seu discurs flanquejat per una bandera de l’Iran i un retrat de Khomeini. El veterà polític llança missatges directes. Com el lema del seu vídeo de campanya, que és «Busqueu la feina en lloc del luxe».

Garazi ataca la política econòmica de Rouhani: «L’esperança i la tranquil·litat han desaparegut de l’Iran», diu el candidat, que enumera els problemes que pateix la població: «Els impostos no paren de pujar i la vivenda és un greu problema». Els conservadors com Garazi acusen els reformistes de treballar a favor de la classe alta. «Si em voten, el que guanyen els rics i els pobres s’equilibrarà», promet. 

Temes:

Iran