La consulta popular a Bolívia

Recompte ràpid dóna la victòria al no a una altra reelecció de Morales el 2019

El Govern parla d'empat tècnic i crida a la cautela a una oposició que va sortir a celebrar-ho

 

  / AFP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Evo Morales sembla que ha mossegat per primera vegada en la seva història electoral la pols de la derrota. Almenys això és el que els seus opositors es van afanyar a assegurar després de dos recomptes ràpids de la consulta popular en què el president s'ha jugat el seu ambiciós projecte de governar fins al 2025. El Moviment al Socialisme (MAS) va demanar als seus adversaris extrema cautela i no celebrar-ho per endavant fins que es coneguin els resultats oficials. Bolívia torna a estar polaritzada. D'acord amb la consultora Ipsos, el no a la reforma de l'article 168 de la Carta Magna que permetria a Morales i el vicepresident Álvaro García Linera presentar-se novament en els comicis de finals del 2019, i eventualment seguir en el poder cinc anys més, hauria obtingut el 52,3% dels vots. El sí, en canvi, arribaria al 47,7%. Per l'enquestadora Mori, el no té el 51%, dos punts més que el sí.

García Linera va parlar d'"un claríssim empat tècnic" i va fer una crida a la cautela. "Encara no tenim els resultats oficials del Tribunal Suprem Electoral, caldrà esperar hores i dies", va dir. El vicepresident li va recomanar als impulsors del no abstenir-se de fer "una festa forçada i innecessària, no sigui que el seu somriure forçat d'avui es converteixi en plor demà". El ministre de Govern, Carlos Romero, va confiar que els vots a l'àrea rural, on Morales ha resultat imbatible, i que encara no s'han comptabilitzat, inclinaran la balança a favor del sí. "Tenim un resultat amb un marge estret, que no podria garantir una victòria". Pel ministre d'Autonomies, Hugo Siles, és una "irresponsabilitat" que l'oposició ho celebri amb un resultat a peu d'urna.

Però l'excandidat presidencial de centredreta Samuel Doria Medina va considerar els sondejos com un fet consumat. "Bolívia ha dit 'no' avui que dues persones s'agafin de la nostra democràcia, llavors aquesta votació és històrica, avui és un dia històric perquè tots els bolivians han dit 'no' al projecte de tenir un Estat autoritari", va dir. El politòleg José Orlando Peralta va estimar, per la seva part, que si es confirma la tendència extraoficial, s'haurà marcat un "punt d'inflexió" en la política del país.

EL DILEMA DE MORALES

El MAS ha dit al llarg de la campanya que s'hi juga el futur del procés de canvi. La dispersa oposició ha trobat el millor argument per unir-se: el perill de la perpetuïtat. Morales i García Linera van iniciar el seu primer període el 2006, el segon el 2010 i el tercer el 2015. D'acord amb el Tribunal Constitucional, el mandat inicial no ha de computar-se en aquest recompte perquè Bolívia va ser refundada com a Estat Plurinacional el 2009, any en què també es va aprovar la Carta Magna que ara es busca reformar parcialment. Si s'imposa finalment el no, el MAS haurà de trobar altres candidats per al 2019.

Notícies relacionades

Morales, l'home que més temps ha ocupat el Palacio Quemado en la vida política d'aquest país, no ha pogut ocultar en aquesta consulta les empremtes del desgast. Els sonats casos de corrupció al Fons Indígena, una institució dependent de l'Estat però amb direcció de les comunitats originàries, va tenir un efecte erosionador en la imatge del Govern. L'acusació de tràfic d'influències i la mort de sis persones en un confús incendi a El Alto, la ciutadella que envolta a La Paz des de les altures, i que ha sigut un bastió de Morales, van marcar, per una altra part, i de manera negativa, els últims dies de campanya. L'excap d'intel·ligència del president Jaime Paz Zamora, i actual periodista televisiu, Carlos Valverde va revelar la partida de naixement del fill que Morales va tenir el 2007 amb la jove advocada Gabriela Zapata. El nadó va morir immediatament. La seva mare és un personatge freqüent en les pàgines socials. L'empresa xinesa CAMC, que té negocis per més de 500 milions de dòlars amb l'Estat, alguns dels quals van ser denunciats per incompliment, la va contractar com a gerent el 2012.

Doria Medina, embadalit pels resultats a peu d'urna, que ha donat per definitius, ha considerat que aquests episodis han permès al no imposar-se en el referèndum.

Temes:

Bolívia