Consulta popular a Bolívia

Evo Morales es juga el seu somni de governar fins al 2025

Els ciutadans s'han de pronunciar sobre una esmena constitucional que li permetria aspirar a un nou període el 2020

Evo Morales es juga el seu somni de governar fins al 2025

EFE

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Evo Morales ha guanyat des del 2005 totes les eleccions a què s'ha presentat. La seva condició d'imbatible sembla que s'ha posat en dubte per primera vegada en 11 anys en el quart referèndum més important de la història boliviana. Uns 6,5 milions de ciutadans defineixen avui si es reforma la Carta Magna i, d'aquesta manera, Morales i el vicepresident Álvaro García Linera són habilitats per postular-se a les eleccions generals de finals del 2019, i eventualment governar entre el 2020 i el 2025. Per al Moviment al Socialisme (MAS, al poder), el futur del procés de canvi està en joc. Per primer cop l'oposició ha trobat la possibilitat de derrotar a les urnes el president. Morales ha instat propis i estranys a respectar el resultat.

La novetat, respecte a conteses anteriors, té a veure amb la paritat que presenten les enquestes. D'acord amb Ipsos, el 41% dels consultats no volen que s'esmeni l'article 168 de la Constitució. Un 40% està a favor del 'sí' a la reforma. Un 10% dels enquestats no han definit el seu vot. Una altra enquesta del diari 'Página Siete' dóna més avantatge al 'no'. Morales ha restat tota credibilitat a aquests sondejos. Per la seva banda, els adversaris s'aferren a les projeccions i confien que Bolívia entrarà en la via del canvi polític i ideològic, com l'Argentina i Veneçuela.

Morales i García Linera van iniciar el seu primer període el 2006, el segon el 2010 i el tercer el 2015. D'acord amb el Tribunal Constitucional, el mandat inicial no s'ha de computar en aquest recompte perquè Bolívia va ser refundada com a Estat plurinacional el 2009, any en què també es va aprovar la Carta Magna que ara es vol reformar parcialment. En cas que s'imposi el 'no', Morales i García Linera compliran el seu mandat fins al 22 de gener del 2020 i el MAS es veurà obligat a presentar altres candidats el 2019.

Notícies relacionades

L'acusació de tràfic d'influències i la mort de sis persones en un confús incendi a El Alto, la ciutadella que envolta La Paz des de les altures, i que ha sigut un bastió de Morales, va marcar els últims dies de campanya. L'excap d'intel·ligència del president Jaime Paz Zamora, i actual periodista televisiu, Carlos Valverde va revelar la partida de naixement del fill que Morales va tenir el 2007 amb la jove advocada Gabriela Zapata. El nadó va morir immediatament. La seva mare és un personatge que apareix sovint a les pàgines socials. L'empresa xinesa CAMC, que té negocis per més de 500 milions de dòlars amb l'Estat, alguns dels quals van ser denunciats per incompliment, la va contractar com a gerent el 2012. Pel MAS, els EUA estan darrere d'aquesta campanya. Al seu torn, el Govern i l'oposició es van acusar mútuament per les tràgiques conseqüències de l'ocupació a El Alto de l'edifici municipal que va acabar incendiat.

En vigílies de la consulta popular, i malgrat la veda electoral, els bolivians van seguir en campanya a través de les xarxes socials. La quantitat de connexions a internet ha augmentat de manera significativa al país. El 2014, gairebé cinc milions de persones utilitzen un servei que abans només era l'hàbit d'una minoria. Un terç dels cinc milions de clients que té la telefonia estatal compten amb un 'smartphone'. En aquests espais virtuals, la batalla entre el 'sí' i el 'no' va ser molt més aspra que en la vida real. Al Govern asseguren que aquests canvis en les formes de consum són conseqüència d'una dècada de creixement de l'economia a un 5% anual, que ha permès que els ingressos dels bolivians hagin passat de 1.200 a gairebé 3.000 dòlars.

Temes:

Bolívia