Primer aniversari de l'atac contra el setmanari satíric

França commemora el primer aniversari dels atacs contra 'Charlie Hebdo'

Hollande descobreix plaques commemoratives a punt de complir-se un any de l'atemptat contra el setmanari

jjubierre32307840 french president francois hollande looks at a comm160105122459

jjubierre32307840 french president francois hollande looks at a comm160105122459 / BENOIT TESSIER

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Quan està a punt de complir-se un any dels atemptats terroristes contra el setmanari ‘Charlie Hebdo’ i un supermercat jueu de París, França es disposa a retre homenatge a les 17 víctimes dels atacs gihadistes perpetrats pels germans Chérif i Said Kouachi i per Amédy Coulibaly.

El president francès, François Hollande, acompanyat pel primer ministre, Manuel Valls, el titular d'Interior, Bernard Cazeneueve, la ministra de Cultura, Fleur Pellerin, i l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha iniciat aquest dimarts els actes en memòria de les víctimes, que es prolongaran durant tota la setmana, i ha recorregut els escenaris dels atacs que durant tres dies de gener van sembrar el caos a la capital francesa.

A l'antiga seu de 'Charlie Hebdo', situada al carrer de Nicolas Appert del districte 11de la capital francesa, el cap de l'Estat ha descobert una placa “en memòria de les víctimes de l'atemptat terrorista contra la llibertat d'expressió” en què hi ha el nom de les víctimes per ordre alfabètic: Frédéric Boisseau, Franck Brinsolaro, Cabu, Elsa Cayat, Charb, Honoré, Bernard Maris, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Tignous i Georges Wolinski. El cognom d'aquest últim, un dels caricaturistes del setmanari, ha sigut gravat amb una errata i això ha obligat a tornar a cobrir la placa per corregir la falta ortogràfica.

La cerimònia, curta, sòbria i íntima, a petició expressa dels familiars de les víctimes, ha finalitzat amb una ofrena floral i un minut de silenci. Després Hollande ha fet una abraçada a Maryse Wolinski, viuda del dibuixant. A pocs metres dels locals de 'Charlie Hebdo', al bulevard Richard Lenoir, el president ha inaugurat una altra placa. Aquesta vegada en record del policia Ahmed Merabet, assassinat pels terroristes quan intentava detenir-los en la seva fugida. A la vorera, amb els colors de la bandera francesa, es podia llegir ‘Je suis Ahmed’.

Notícies relacionades

El seguici presidencial s'ha dirigit després a la porta de Vincennes, a l'est de París, per mostrar la placa “en memòria de les víctimes de l'atemptat antisemita” perpetrat a la botiga Hyper Cacher, el supermercat jueu on van morir quatre persones, tres clients i un empleat: Philippe Braham, Yohan Cohen, Yoav Hattab i François-Michel Saada. Hollande s'ha aturat a parlar amb familiars de les víctimes a l'interior de l'establiment després d'un acte igualment senzill.

Una última placa serà descoberta aquest dissabte, dia 9, pel president a Mont-rouge, a la perifèria sud de París, en memòria de la policia de 26 anys assassinada per Amédy Coulibaly.