EPISODI DE RACISME AL PRÒXIM ORIENT

Els passatgers d'un vol Atenes-Tel Aviv obliguen a baixar dos passatgers àrabs

Sentien amenaçada la seva seguretat i van exigir que es verifiqués la seva identitat, tot i tenir els papers en regla

1
Es llegeix en minuts

Episodi de racisme en un vol Atenes-Tel Aviv de la companyia grega Aegean AirlinesAegean Airlines. Dos homes, un palestí i un araboisraelià, van haver de baixar de l'avió diumenge a la nit després d'haver sigut increpats pels seus companys de vol, inquiets per la seva presència a l'avió. L'incident "especialment desafortunat", segons ha informat la mateixa companyia grega, va provocar un retard d'una hora i mitja en la sortida de l'avió.

Aegean no ha volgut revelar la identitat dels dos afectats. Només ha informat que un d'ells tenia un passaport israelià, i que el segon disposava d'un permís de residència a Israel. Segons la companyia, van acceptar desembarcar i esperar el pròxim vol després de ser confrontats a les protestes de "tres o quatre passatgers", que reclamaven que fossin sotmesos a un control de seguretat addicional.

Endarrerir el vol

"Tot i que és molt probable que fossin objecte de discriminació racial, el pilot es va sentir obligat a endarrerir el vol i trucar a la policia per verificar de nou els seus documents d'identitat", que van demostrar "estar en ordre". Les protestes es van estendre llavors a uns 60-70 passatgers.

El pilot, mentrestant, va agafar el micròfon i va dir que "aquells que no se sentissin segurs podien baixar de l'avió, i que no serien reemborsats". No obstant, en aquell moment els dos passatgers ja no se sentien bé en aquell avió i van demanar ells mateixos baixar de l'aparell", ha precisat Aegean Airlines en un comunicat.

Notícies relacionades

Els araboisraelians, és a dir, els palestins que es van quedar a l'Estat d'Israel després de la seva creació el 1948 i els seus descendents representen més del 17% de la població israeliana i tenen tots els drets dels ciutadans d'Israel. Els 300.000 palestins que viuen a Jerusalem est tenen gairebé tots un permís de residència israeliana.