El Vaticà reconeix l'Estat palestí

Entra en vigor definitivament un acord entre la Santa Seu i l'OAP firmat l'any 2000

Women hold candles as they stand in front of a Palestinian flag during a rally to pay tribute to Palestinians who organizers said were killed recently by Israeli troops, on Christmas day in Gaza City December 25, 2015. REUTERS/Suhaib Salem

Women hold candles as they stand in front of a Palestinian flag during a rally to pay tribute to Palestinians who organizers said were killed recently by Israeli troops, on Christmas day in Gaza City December 25, 2015. REUTERS/Suhaib Salem / SUHAIB SALEM (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El Vaticà s’ha convertit en el primer estat del món a reconèixer l’existència de l’Estat palestí a l’entrar ahir en vigor de forma definitiva un acord entre el Vaticà i l’Organització Per a l’Alliberament de Palestina (OAP), firmat l’any 2000. 

L’acord va enutjar les autoritats d’Israel, que van advertir que aquesta decisió «provoca danys a les perspectives d’un progrés» en les estancades negociacions de pau. Segons les autoritats de Tel Aviv, «Israel no pot acceptar les decisions unilaterals compreses en l’acord (amb l’OAP) que no prenen en consideració els interessos fonamentals d’Israel i l’estatus històric del poble jueu a Jerusalem». Una declaració oficial de les autoritats israelianes informa que ara «estudiaran en detall l’acord (amb els palestins) i les seves conseqüències sobre la futura cooperació amb el Vaticà». 

Notícies relacionades

Més enllà dels laments diplomàtics, Israel i el Vaticà van firmar uns acords fonamentals de reconeixement recíproc l’any 1993, set anys abans que amb els palestins, encara que des d’aleshores no s’han tancat mai tots els protocols concrets d’aplicació. Alguns d’ells són particularment importants perquè concerneixen a les propietats que els cristians-catòlics posseeixen en la regió des de segles abans de la creació de l’Estat d’Israel (1948). No obstant, les regulars reunions entre Israel i el Vaticà, que se celebren alternativament a Roma i a Palestina, ara per ara encara no han desembocat en cap acord definitiu. 

LA SANTA SEU A TERRA SANTA

Entre el Vaticà i Israel encara no hi ha un acord sobre la personalitat jurídica de l’Església catòlica, de la qual cosa es deriven qüestions crucials, com la titularitat de les nombroses propietats de la Santa Seu a Terra Santa i el seu estatus fiscal, la política de visats a les fronteres i el mur aixecat per Israel, que segons el Vaticà impedeix l’exercici de drets elementals com la circulació de religiosos a la zona, l’accés a les escoles i fins i tot els matrimonis mixtos. El Vaticà anomena estat Palestina des que l’any 2012 l’ONU li va concedir l’estatus d’observador.