POLÈMICA A ISRAEL

L'assetjament sexual acaba amb un altre polític israelià

Les acusacions de diverses dones provoquen la dimissió del ministre de l'Interior

Silvan Shalom, del Likud i que ha ocupat diverses carteres, manté la seva innocència

mbenach32226520   rome  italy   11 12 2015    file  a file picture151222203016

mbenach32226520 rome italy 11 12 2015 file a file picture151222203016 / CLAUDIO PERI

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Fa més d'una dècada, Silvan Shalom, polític prominent del partit hegemònic de la dreta israeliana, el Likud, va demanar a una empleada seva que li practiqués sexe oral, segons va denunciar la dona a la justícia israeliana fa un any i mig. El cas no va prosperar. El fiscal general, Yehuda Weinstein, el va tancar per una qüestió de terminis legals el maig del 2014.

Però ara, Weinstein podria obrir una investigació contra Shalom per agressió i assetjament sexual a dues dones més que semblen disposades a denunciar-lo si se'ls garanteix total confidencialitat, segons va informar el Canal 2 de la televisió israeliana. Les dues dones haurien sigut presumptes víctimes de Shalom fa quatre i sis anys. Els seus casos van sortir a la llum la setmana passada, després que una altra dona expliqués al diari israelià 'Haaretz' que Shalom, fins fa dos dies ministre de l'Interior, havia intentat tocar-la en nombroses ocasions contra la seva voluntat durant un any.

Després d'aquest testimoni, una altra dona va revelar al Canal 10 de televisió que Shalom va intentar besar-la en dues ocasions, posar-li la llengua a la boca i ficar-li una mà sota la faldilla.

ALMENYS 10 DONES

En una setmana han aparegut almenys 10 dones --alguns mitjans israelians apunten que són 13-- que acusen Shalom, de 57 anys, d'haver-les agredit sexualment, però fins ara cap d'elles l'ha denunciat.

I per reforçar les històries de les presumptes víctimes, un dels antics guardaespatlles de Shalom --que ha ocupat diverses carteres ministerials en diferents governs des del 1998-- va explicar al Canal 10 dos episodis en què va ser testimoni de com Shalom mantenia relacions sexuals amb dones als lavabos.

EMPLEADA DEL MINISTERI

En una de les ocasions, el guardaespatlles va reconèixer la dona com a empleada del ministeri que ocupava llavors Shalom, casat amb Judy Shalom Nir-Mozes, coneguda per presentar programes de televisió i ser accionista del diari 'Yedioth Aharonoth'. El guardaespatlles va indicar que al veure els testimonis de dones a la premsa va decidir contactar amb la policia per explicar el que havia vist. Els agents le van ensenyar diverses fotos de dones, però no eren les que havia vist amb Shalom en el lavabo.

RENÚNCIA DE TOTS ELS CÀRRECS

Diumenge a la tarda, el ministre de l'Interior --va ocupar anteriorment altres carteres com a Ciència i Tecnologia, Finances i Exteriors-- va presentar la seva dimissió i va deixar aquest càrrec, el lloc de viceprimer ministre i el seu escó al Parlament per les acusacions. “Durant 23 anys he servit amb dedicació i fidelment els ciutadans com a diputat i ministre en diferents ministeris (...) amb el fi de promoure importants objectius socials i públics”, va afirmar Shalom a l'anunciar la seva dimissió.

TURMENTAT

“N'he tingut prou amb els turments que hem patit la meva família i jo, la meva dona, els meus fills i la meva mare gran. La meva família em recolza totalment, però no hi ha raó per al preu que se'ls força a pagar”, va assenyalar.

Shalom és pare de cinc fills: tres d'ell i la seva dona i dos d'ella i el seu anterior marit.

ALTRES CASOS

Notícies relacionades

La dimissió del ministre va ser qualificada pel cap del Govern israelià, Benjamin Netanyahu, líder del Likud, de “decisió correcta”. El 'premier' haurà de buscar-li un substitut que serà el quart titular d'Interior en menys de tres anys.

A Israel, han sortit a la llum en els últims anys diversos casos de polítics implicats en agressions i assetjament sexual. El més important va ser el del president israelià Moshe Katsav, que el 2010 va ser sentenciat a set anys de presó per violar una empleada quan era ministre de Turisme i agredir o assetjar sexualment 10 dones més. Katsav compleix actualment la seva condemna a la presó de Maasiyahu, a Ramle.