La UE considera "inacceptables" les condicions de Cameron per evitar el 'Brexit'

Els líders europeus demanen un pla b al Regne Unit perquè les llibertats fonamentals no es poden restringir

Angela Merkel: "No serà fàcil, però amb voluntat es pot trobar un compromís amb Londres"

icoy32196159 british prime minister david cameron  2nd l  speak151217202725

icoy32196159 british prime minister david cameron 2nd l speak151217202725 / ALAIN JOCARD

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les negociacions entre el Regne Unit i la resta de la Unió Europea han entrat aquest dijous en una nova fase política decisiva. El primer ministre britànic, David Cameron, està disposat “a batallar” per aconseguir “un bon acord” per al seu país encara que la resta de col·legues europeus van deixar clar ahir que els límits no han canviat i que la pretensió de Londres de limitar durant quatre anys els beneficis socials als treballadors procedents d'altres estats membres és inacceptable. La primera gran discussió política sobre el futur de l'illa a la UE es va saldar ahir a la nit amb un to més positiu de l'esperat però ferm.

“Hem deixat clar que estem a punt per arribar a un compromís, però sempre sobre la base de salvaguardar els principis europeus centrals que inclouen la no-discriminació i la llibertat de circulació”, va advertir la cancellera, Angela Merkel, després de la primera jornada d'aquest últim Consell Europeu de l'any.

“Hem de ser durs a l'hora de defensar algunes línies vermelles, els valors fonamentals de la UE”, va afegir el president de la UE, Donald Tusk. La discussió sobre el futur del Regne Unit va durar gairebé quatre hores al llarg d'un sopar de treball que finalitzava a la mitjanit tocada. “Hem tingut una discussió interessant. Cameron ha exposat amb detall les seves propostes. Per a alguns estats membres el tema de les prestacions socials és el més difícil. Res és fàcil en aquest context”, admetia el polonès, informa Margalida Vidal.

LÍNIES VERMELLES

Després de setmanes de reunions i confessionaris, especialment a nivell tècnic, la reunió va servir per veure com respiren el gruix de dirigents europeus davant els plantejaments dels conservadors britànics per limitar l'entrada d'immigrants procedents de la resta de la UE a 100.000 per any --el 2014 hi van entrar al voltant de 332.000 europeus-- com a mesura per frenar la pressió sobre el sistema sanitari i els serveis públics. “Algunes parts de la proposta britànica semblen inacceptables”, advertia el polonès abans de l'inici de la reunió. Diversos estats membres --Polònia, Eslovàquia, Hongria i la República txeca-- corroboraven per escrit el rebuig en una declaració conjunta en què descarten recolzar ni limitacions ni discriminacions.

Tusk aspira a tancar un pacte polític en el Consell Europeu previst per al mes de febrer, però tot està en mans de Londres. “Si són fidels a l'herència europea (les propostes) la negociació podrà tenir èxit, si no, serà més difícil”, va recordar ahir el president francès, François Hollande. Cameron va marxar, de tota manera, satisfet. “Hem fet un gran pas cap a un acord millor per al Regne Unit”, va dir abans d'admetre que el pacte serà “molt difícil”.

PRÒXIMA CITA, AL FEBRER

Notícies relacionades

Tots els líders europeus aspiren que el conservador britànic presenti alternatives a la limitació dels beneficis socials perquè revisar els fonaments de la UE, a canvi que defensi el 'sí' en el referèndum que ha promès per al 2017, no és acceptable. “El quart pilar que planteja el Regne Unit (...) probablement no es pot canviar en la legislació secundària, de manera que s'haurien de canviar els tractats, però no ara, sinó en el pròxim canvi de tractats”, va explicar Merkel. “No serà fàcil però amb bona voluntat es pot trobar un compromís”, va afegir.

“Si el primer ministre britànic convenç els líders que podem treballar junts per trobar solucions en les quatre àrees aleshores tindrem una verdadera oportunitat d'aconseguir un acord al febrer”, deia ahir Tusk sobre els quatre blocs que el Regne Unit planteja reformar: competitivitat, integració, moneda única i beneficis socials. En els tres primers, segons diverses fonts, hi ha hagut avanços. En l'últim, vist el resultat d'ahir, cap. “És el més complicat i el que més haurem de negociar”, admetia l'hongarès Viktor Orbán. “Haurem de mostrar creativitat”, afegia el president espanyol, Mariano Rajoy.