¿Per què és tan important que l'oposició arribi als tres cinquens de l'Assemblea?

Si l'oposició, que ara té 99 diputats, arriba als 101 podrà plantejar mocions de censura al vicepresident i els ministres i bloquejar les lleis habilitants

1
Es llegeix en minuts

Encara que amb 99 escons la victòria de la coalició opositora Mesa d'Unitat Democràtica és ja incontestable, encara falten 22 seients per escrutar. Totes les mirades estan posades en si la MUD aconsegueix almenys 101 escons, ja que això suposaria que tindria en el seu poder tres cinquens de l'Assemblea Nacional.

¿Per què és tan important controlar els tres cinquens del legislatiu? La raó és que, en virtut de la legislació veneçolana, a la cambra, que consta de 167 diputats, hi ha tres tipus de majories que permeten adoptar tres tipus de mesures diferents.

La majoria simple (84 diputats)

Aquesta majoria simple (l'Assemblea té 167 escons) permet la formació de la mesa de la cambra, la promulgació de lleis i el veto a alguns càrrecs. La MUD, amb els resultats actuals, ja disposa d'aquesta majoria, amb la qual li pot posar les coses molt difícils a l'Executiu de Maduro.

La majoria dels tres cinquens (101 diputats)

Aquesta majoria permet al partit que la tingui aprovar la moció de censura al vicepresident i als ministres i decidir si, en cas que s'aprovi, ha d'implicar la seva destitució. A més, permet designar els membres del Consell Nacional Electoral.

No obstant, el gran poder d'aquesta majoria és que li permet bloquejar la llei habilitant. Aquesta és una eina jurídica excepcional que dona al president capacitat de dictar decrets amb forma de llei. Per poder disposar d'una llei habilitant aquesta ha de ser sancionada per tres cinquens de la cambra. Sense ells, la llei no tira endavant.

La majoria de dos terços (110 diputats)

Notícies relacionades

Aquesta majoria és la necessària per als canvis legals de més envergadura, tals com la modificació i aprovació d'algunes lleis orgàniques, la convocatòria de referèndums, la destitució del Tribunal Suprem de Justícia, així com convocar una Assemblea Nacional Constituent.

Cap majoria pot forçar una censura al president

El sistema parlamentari veneçolà no preveu la possibilitat que cap majoria pugui forçar una moció de censura al president del país. Com a màxim, pot forçar un avançament de les eleccions presidencials.