Bèlgica, viver gihadista

El minúscul país és el que té una proporció més elevada a tota la Unió Europea d'islamistes que han viatjat a Síria a lluitar amb l'EI

El 6% de la població belga és musulmana

Majoria musulmana 8 La comuna de Molenbeek, a Brussel·les, escenari de diverses detencions, ahir.

Majoria musulmana 8 La comuna de Molenbeek, a Brussel·les, escenari de diverses detencions, ahir. / REUTERS / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

Quan la resta d'Europa hi va, Bèlgica ja en torna. Les autoritats del petit país del Benelux -amb un 6% de població musulmana d'entre els seus 11,3 milions d'habitants- lidien des de fa anys amb l'auge de l'islamisme radical a les seves comunes i localitats més desafavorides. I, com lamenten les autoritats i especialistes, també fa anys que adverteixen els seus veïns europeus, sense gaire èxit, que la cosa va de debò.

Afectada ara fatalment, Europa es mira Bèlgica -no en va s'han produït set detencions en territori belga en relació amb la massacre de París- i topa amb una realitat demolidora. Sent minúscul, és el país europeu que acull, proporcionalment, més islamistes que han viatjat a Síria i l'Iraq a fer el gihad. Les dades del Centre Internacional d'Estudi de la Radicalització (ICSR, per les sigles en anglès), que per alguns especialistes ja són xifres conservadores, reflecteixen que Bèlgica acull una trentena d'activistes gihadistes per cada milió d'habitants: 330 combatents belgues que han viatjat a combatre a les files de l'Estat Islàmic (EI).

L'alcaldessa de la comuna de Molenbeek -una de les 19 que integren la regió de Brussel·les- reconeixia a principis d'any, tot i que amb la boca petita, que rebia pares preocupats davant els indicis que els seus fills haguessin sigut captats per anar a Síria i l'Iraq a lluitar a les files de l'Estat Islàmic.

Macrooperació al gener

Al gener una macrooperació policial contra l'islamisme radical acabava de sacsejar els barris i localitats més conflictius del país. A Brussel·les, les comunes de Molenbeek, Anderlecht i Schaerbeek. Fora de la capital belga, als municipis d'Anvers, Vilvoorde i Verviers.

Els temorosos pares a qui es referia l'alcaldessa, Françoise Schepmans, són musulmans, marroquins majoritàriament, que van emigrar a Bèlgica. Els fills, joves nascuts en territori belga que, alimentats pel descontentament i les xarxes socials, rebutgen els valors europeus i s'enrolen en el gihad. Els que no moren en combat tornen conscienciats i entrenats per atemptar en sòl europeu.

Falta d'integració

¿Què fa que aquests joves es decantin per aquesta deriva? Autoritats i experts coincideixen a assenyalar la falta d'integració real d'aquestes persones nascudes a Bèlgica en una societat que no els brinda les mateixes oportunitats.

Un exemple: a la comuna de Molenbeek, de majoria musulmana i considerada un viver gihadista, l'atur juvenil supera el 40%.

Bèlgica també és un dels primers països de l'òrbita europea que ha portat a judici membres d'una organització gihadista, anomenada Sharia4Belgium, acusats d'haver reclutat combatents per viatjar a lluitar a Síria.

Notícies relacionades

La sentència data del mes de febrer i l'organització va ser desarticulada el 2013; unes dades que reflecteixen que les autoritats belgues ja fa més de cinc anys que lidien amb aquesta amenaça.

El jutge va condemnar Fuad Belkacem, de 32 anys i considerat l'ideòleg de Sharia4Belgium, a 12 anys de presó per dirigir una «organització terrorista» de caràcter salafista. «És el responsable de la radicalització de joves per preparar-los per al combat armat salafista a l'interior del qual no hi ha lloc per als valors democràtics», afirmava el jutge belga a la seva sentència.