ATEMPTAT MÚLTIPLE A PARÍS

¿Què va passar a la sala Bataclan?

Quatre terroristes van entrar a cara descoberta i van començar a disparar contra els assistents al concert d'Eagles of Death Metal

Tres dels gihadistes van morir al fer esclatar cinturons explosius i el quart va ser abatut al local per la policia

Imatges del moment dels afusellaments a la sala Bataclan de París.

3
Es llegeix en minuts

La sala Bataclan de París, un teatre amb aire de pagoda xinesa construït el 1864 al número 50 del Boulevard Voltaire, en ple cor de la ciutat, acollia ahir a la nit un concert de la banda de rock nord-americana Eagles of Death Metal. Un miler de persones havien anat a la sala per disfrutar d'una nit de música. El que havia de ser un esdeveniment festiu va acabar convertit en la pitjor massacre terrorista que es recorda a França. Una piscina de sang, van resumir alguns testimonis.

Cap a les 21.30 hores, quan el concert ja havia començat, quatre assaltants van entrar a la sala i van començar a disparar a tort i a dret. Abans havien matat els responsables de la seguretat del local. Almenys 80 persones van perdre la vida i desenes van resultar ferides. Segons han explicat diversos testimonis, els terroristes van entrar a cara descoberta, armats amb fusells d'assalt kalàixnikov i van disparar directament contra els espectadors. "Això és per SíriaAl·là és gran", cridaven els assaltants.

VIOLÈNCIA EXTREMA

En un primer moment, el públic va pensar que eren petards com a part de l'espectacle, però segons després van comprendre que estaven patint un atac terrorista, va comentar a 'Le Monde' un noi de 27 anys que era al recinte. "Van tenir temps de recarregar almenys tres vegades", va explicar el periodista de l'emissora France 1 Julien Pierce, present a la sala quan va començar l'horror.

L'escena, d'una violència extrema, va durar "entre deu i quinze minuts", durant els quals el públic i personal de l'establiment van entrar en pànic, corrent d'una banda a l'altra buscant una sortida, va afegir Pierce.

FERITS I CADÀVERS

El terra es va omplir de ferits i cadàvers. Mentre que alguns dels presents fingien estar morts, altres sentien com els terroristes disparaven on sentien sorolls o hi veien moviment, han explicat diversos supervivents. Alguns van aconseguir escapar-se per la sortida d'emergència, darrere de l'escenari. Altres, amagats, demanaven ajuda amb els seus telèfons mòbils i a través de les xarxes socials. "Encara sóc al Bataclan. Primera planta. Ferit greu. Que llancin aviat l'assalt. Hi ha supervivents a l'interior. Maten a tothom. Un per un. Primera planta, ràpid", va escriure a Twitter un dels espectadors atrapats en la barbàrie.

Entre els assistents al concert, un espanyol que va resultar ferit lleu i que es recupera en un hospital parisenc. És l'única víctima espanyola confirmada fins ara. El noi, identificat com a I. G. G., era ahir a la nit a la sala amb dos espanyols més, que van sortir il·lesos de l'atemptat.

També es van salvar tots els membres de la banda Eagles of Death Metal, segons ha confirmat el diari  'The Atlanta Journal Constitution', que va poder parlar amb el germà del bateria, Julian Dorio. "Van veure un home amb una metralladora obrint foc. Es van tirar a terra i van abandonar el local per la porta del darrere", va explicar Michael Dorio. El grup tenia un concert previst el 8 de desembre a la sala Apolo de Barcelona.

VÍDEO DE L'HORROR

Notícies relacionades

Mentre en altres punts de París es produïen tirotejos similars i el caos s'apoderava de la ciutat, la tensió creixia a la sala Bataclan, on els terroristes es van fer forts i van agafar ostatges. Van ser moments d'enorme tensió que van acabar al cap de tres hores, després de la mitjanit, quan la policia francesa va entrar a l'assalt al local i va alliberar els ostatges. La policia va matar un dels terroristes i els altres tres, atrinxerats a la segona planta, van activar cinturons d'explosius que portaven adossats al cos i "es van fer explotar", segons ha explicat el prefecte de policia, Michel Cadot.

El periodista de 'Le Monde' Daniel PsennyDaniel Psenny, veí de la sala Bataclan, va filmar des de casa seva la fugida dels assistents al concert. Unes imatges que han fet la volta al món i que reflecteixen l'horror i el pànic que es van viure ahir a la nit a París i que trigaran a oblidar-se.