Atemptat múltiple a París: quatre elements dels atacs que han de fer saltar les alarmes

L'ús de nou d'explosius, l'enorme capacitat de l'Estat Islàmic, la falta de coordinació policial a Europa i la irrupció d'un comando han de posar en suspens les policies europees

2
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Les societat francesa i l'opinió pública mundial estan commocionades per l'atemptat múltiple comès divendres a la nit a París. Els atacs, que han costat la vida a 130 persones, han deixat quatre elements molt alarmants.

1 / S'HAN TORNAT A USAR EXPLOSIUS

Al menys sis dels terroristes es van fer esclatar, això significa que el comando havia tingut accés a explosius. Aquest és un element d'extrema gravetat: de nou, els gihadistes han usat explosius en una acció a Europa. En territori europeu, no s'utilitzaven explosius en un atemptat gihadista des dels atemptats a Londres. 

Després dels atacs de Madrid i de Londres, les autoritats europees van multiplicar els controls --fins llavors molt laxos, sobretot a les mines-- sobre els explosius com la dinamita així com sobre els components per fabricar explosius casolans. La impressió que hi havia és que aquest flanc estava cobert i que si hi havia un atemptat a Europa no seria amb explosius. El que ha passat a França demostra que no és així.

2 / HA SIGUT UN COMANDO I NO UNS LLOPS SOLITARIS

La dificultat a l'hora d'obtenir explosius i la pressió de les forces de seguretat i els serveis secrets sobre les xarxes gihadistes a Europa va generar la impressió que en territori europeu si hi havien atemptats serien dels coneguts com a llops solitaris, individus que actuen sols o en parella (el cas dels germans Kouatxi que van atemptar contra la redacció de Charlie Hebdo). 

No obstant, els atemptats de París no són obra d'un llop solitari o d'una petita cèl·lula terrorista. Els atemptats de París són una acció composta de múltiples atacs, realitzats de forma coordinada, planejats al detall per produir-se en un moment de màxima audiència mediàtica, en escenaris de gran impacte, com l'Stade de France... 

És a dir, aquests atacs són obra d'un comando gihadista, tal com ho van ser l'11-S a Nova York, l'11-M a Madrid i el 7-J a Londres. Un comando que, a més, ha sigut capaç de traspassar la malla de controls de seguretat dels serveis secrets francesos sense ser detectat.

3 / L'ESTAT ISLÀMIC, UN EXÈRCIT TERRORISTA IMPARABLE

Els atemptats posen de manifest l'enorme capacitat operativa de l'Estat Islàmic, capaç de donar enormes cops terroristes i de fer-ho on desitgi. En poc menys de 30 dies, aquesta organització ha sigut capaç d'enderrocar un avió rus i de causar una massacre al centre de París. A més, ha perpetrat atemptats a Turquia i el Líban amb desenes de morts.

Notícies relacionades

Aquesta potència de foc de l'Estat Islàmic obeeix al fet que ja no es tracta d'una organització terrorista, com era Al-Qaida. L'Estat Islàmic és justament això, un Estat, i això li permet disposar d'unes estructures logístiques, financeres i militars molt potents. És a dir, els atacs no han sigut comesos per un grup terrorista, sinó per un autèntic Exèrcit format per terroristes disposats a entaular la seva guerra en un escenari mundial i no només a l'Orient Mitjà.

4 / HA FALLAT DE FORMA CLAMOROSA LA COORDINACIÓ ENTRE PAÏSOS

Fa una setmana, les autoritats alemanyes van detenir un individu que viatjava en un cotxe carregat amb armes i explosius procedent de Montenegro i amb destí a França. ¿Com és possible que això no hagi desencadenat una alerta a nivell europeu o almenys a França?