MISTERI DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Auscultar l'or nazi

Un grup d'enginyers comencen a rastrejar un terraplè de Polònia on es creu que hi ha el misteriós tren perdut al final del Tercer Reich

Inspecció 8 Un grup de militars polonesos rastregen la zona on es creu que s’amaga un tren amb or.

Inspecció 8 Un grup de militars polonesos rastregen la zona on es creu que s’amaga un tren amb or. / AP

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VARSÒVIA

Detectar-ne la localització i excavar del seu cau un misteriós tren. Aquest és l'objectiu d'un grup d'enginyers que aquesta setmana comencen a rastrejar un terraplè a Polònia sota el qual, suposadament, s'amagaria el tren de l'or nazi, desaparegut al final del Tercer Reich i un dels grans misteris per resoldre de la segona guerra mundial.

L'existència del tren de l'or nazi, el seu parador i la seva càrrega -objectes de valor i obres d'art, possiblement robats, segons la llegenda- segueixen fascinant estudiosos de la contesa bèl·lica i despertant la imaginació d'aficionats a les aventures històriques.

«En els últims 70 anys, tres serveis secrets de la guerra freda -dels Estats Units, Rússia i Polònia- han dut a terme recerques del tren», assegura al diari The Guardian Piotr Koper, un constructor de 44 anys que afirma haver trobat juntament amb un company el tren blindat. «Vam tenir èxit perquè som gent local», va afegir.

Alguns historiadors estimen que fins a tres trens carregats d'armes, art, or i arxius van desaparèixer en una zona pròxima a la frontera txeca i la polonesa. L'àrea estratègica inclou el centre de comandament de Hitler al castell Ksiaz (anteriorment conegut com a Fürstenstein) i el Projecte Riese, un suposat programa d'armes secretes.

El Projecte Riese establia una xarxa de túnels i cambres subterrànies perforades per uns 30.000 presoners de guerra dels camps de concentració. El terraplè on es començarà a auscultar la presència del tren anirà a càrrec d'un equip de l'Acadèmia de Mineria de Cracòvia. S'utilitzaran detectors de camp magnètic, càmeres d'imatge tèrmica i radars. El lloc, situat als afores de Walbrzych, ha estat sota custòdia policial des de l'agost quan Koper i el seu amic, anomenat Andreas Richter i d'origen alemany, van mostrar a les autoritats imatges que havien captat amb un costós radar de penetració terrestre.

«Fa quatre anys un testimoni que es trobava per la zona de Walbrzych el 1945, quan va desaparèixer el tren, ens va passar la informació. La tecnologia s'ha fet assequible, així que vam poder comprovar la informació», va dir Koper.

Notícies relacionades

Des del mes d'agost, quan va circular la informació, l'Exèrcit polonès va netejar la vegetació de l'àrea, de la mida d'un camp de futbol, i els soldats van recórrer a detectors de mines. «No sabem el que hi ha a dins, només que està blindat, cosa que suggereix una càrrega valuosa», va dir Koper. «Hi podria haver or, però això no és el que ens interessa».

Els homes han contractat un advocat i han reclamat al Govern polonès un 10% del valor final del tren i el seu contingut. «Hem treballat durant quatre anys per arribar al fons de la llegenda. S'ha convertit en una fascinació», va dir Koper.