CRISI EN UNA EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Detingut l'ex primer ministre de Moldàvia per apropiar-se 1.000 milions d'euros

Vlad Filat ha sigut arrestat a Chisinau, al centre de la qual acampen des del setembre milers de ciutadans indignats amb la gestió del Govern proeuropeu

L’ex primer ministre Vlad Filat, en una entrevista del 2012 a l’Ambaixada de Moldàvia a Brussel·les.

L’ex primer ministre Vlad Filat, en una entrevista del 2012 a l’Ambaixada de Moldàvia a Brussel·les. / YVES LOGGHE / AP

2
Es llegeix en minuts

L'ex primer ministre moldau Vlad Filat ha sigut detingut aquest dijous per haver-se apropiat suposadament 1.000 milions d'euros del sistema bancari, un crim que ha portat a acampar a tall de protesta milers d'indignats al centre de la capital de MoldàviaChisinau.

La televisió del país ha emès imatges de Filat quan era arrestat al Parlament per oficials emmascarats del servei anticorrupció. Els manifestants havien estat bloquejant les sortides de l'edifici durant tot el dia, per evitar la fugida de l'ex primer ministre.

Un portaveu de l'oficina anticorrupció ha explicat que Filat ha sigut arrestat amb la intenció que respongui a unes preguntes a la comissaria. Segons la llei moldava, pot ser retingut durant 72 hores fins que el tribunal prengui una decisió sobre el seu estat legal.

EL PAÍS MÉS POBRE D'EUROPA

Filat nega qualsevol acusació i relació amb el delicte de corrupció que ha perjudicat l'economia d'aquesta exrepública soviètica i l'ha convertit en el país més pobre d'Europa.

Milers de manifestants estan acampats al centre de Chisinau des de principis de setembre demandant la dimissió dels alts càrrecs del Govern i la convocatòria de noves eleccions.

El fiscal en cap, Corneliu Gurin, que aquest matí ha demanat la retirada de la condició d'immunitat de Filat, ha declarat que la fiscalia "té proves irrefutables que Filat, sent primer ministre, havia estat embolicat en la retirada de diners del sistema bancari".

OPOSICIÓ PRORUSSA

Filat, que encapçala el Partit Proeuropeu Liberal Demòcrata de Moldàvia, ha sigut primer ministre del país des del 2009 fins al 2013. "Això és un espectacle barat. Puc provar la meva innocència", ha declarat el detingut a la premsa.

El líder de les protestes, Renatto Usatii, havia promès regalar un Mercedes a qualsevol policia que arrestés Filat dins de la cambra del Parlament. Usatii és un empresari multimilionari, i a més líder del partit prorús de Moldàvia anomenat El Nostre Partit, i ja ha anunciat que es presentarà a les eleccions presidencials.

EL GERMEN DE LES PROTESTES

Les manifestacions van néixer d'una iniciativa ciutadana anomenada DV, 'Dignitat i Veritat' (DA en moldau), que des del 6 de setembre ha instal·lat prop de 400 tendes de campanya a la plaça del Parlament.

Notícies relacionades

Els manifestants acampats al centre de la capital moldava denuncien que els líders proeuropeus han fet una mala gestió econòmica en un país en què els ingressos mensuals d'una família no superen els 265 euros.

A més, han assegurat que seguiran acampats fins que es compleixin les seves peticions: un nou president i un nou Govern.

Temes:

Moldàvia