NOVES MESURES A ALEMANYA

El Govern alemany comença a endurir la política d'asil

Berlín pretén que els països balcànics també acullin els refugiats

1
Es llegeix en minuts
CARLES PLANAS BOU
BERLÍN

La solidaritat alemanya amb els refugiats comença a restringir-se. L'Executiu germànic va aprovar ahir una nova llei en la qual s'endureix el seu tracte als nouarribats i es dificulta la concessió d'asil a través d'un procediment més ràpid. Desbordat per la massiva arribada de persones al país, el Govern federal també ha plantejat deportar directament tots aquells que hagin arribat a Alemanya per motius econòmics i no a causa de la persecució política o la guerra.

El polèmic projecte de llei, que ja ha sigut criticat per l'oposició d'esquerres i per diverses oenagés, també declara segurs països balcànics com Kosovo, Macedònia i Albània. Amb aquesta proposta, Berlín pretén convertir aquests països en aptes per poder rebre sol·licituds d'asil i rebaixar d'aquesta manera l'elevat nombre de peticions que arriben a Alemanya.

La mesura també proposa duplicar la seva assistència als nouarribats i als estats federats. El ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, ja ha acceptat reservar 5.000 milions d'euros del pressupost anual per fer front a l'arribada de fins a 800.000 persones més.

Notícies relacionades

MENORS / L'Executiu també destinarà 350 milions d'euros anuals a l'atenció dels menors que han arribat sols a Alemanya i agilitzarà els programes d'integració social i laboral dels refugiats.

La nova legislació, que encara ha de ser aprovada pel Parlament, s'entén com una reacció a l'allau de refugiats que està vivint el país, però també a les dures crítiques dels sectors més conservadors a la política migratòria d'Angela Merkel. Aquest cap de setmana dues enquestes van rebaixar la seva aprovació ciutadana, mentre que van recompensar Horst Seehofer, líder de la CSU i principal opositor de la cancellera. La CDU, el partit de Merkel, també va caure a un mínim anual amb un suport del 38,5%.