CRISI ALS ANTÍPODES

Nou primer ministre a Austràlia

Malcolm Turnbull guanya una moció de confiança en el si del Partit Liberal i fa fora del càrrec el fins ara cap de Govern, Tony Abbott

3
Es llegeix en minuts

Austràlia tindrà un nou primer ministre, càrrec que assumirà Malcolm Turnbull, que va forçar i va guanyar una moció de confiança al si del Partit Liberal al fins avui líder de la formació i cap de Govern, Tony Abbott.

En la votació, Turnbull va obtenir 54 vots davant els 44 que va tenir Abbott, segons va anunciar a la premsa l'encarregat dels procediments disciplinaris d'aquesta formació política, Scott Buchholz.

Turnbull haurà de jurar el càrrec davant el governador general, Peter Cosgrove, després de complir-se un procediment formal mitjançant el qual Abbott li comunica al representant de la reina Isabel II a Austràlia el resultat de la votació i li presenta la seva renúncia.

"Avui hem tingut una experiència important i alliçonadora, em sento humil davant ella", ha dit Turnbull en la seva primera compareixença davant la premsa juntament amb la ministra d'Exteriors, Julie Bishop, que va ser ratificada amb 70 vots com la número dos del partit.

ELOGIS A ABBOTT

El nou dirigent no ha escatimat elogis a Abbott, que va assumir el càrrec el setembre del 2013, del qual va destacar la seva feina com a líder i èxits com la firma de diversos tractats de lliure comerç o la seva política contra la immigració il·legal.

Però Turnbull, que el 2009 va ser apartat del front de l'aleshores opositor Partit Liberal per Abbott, ha assegurat que el seu Govern tindrà "una visió econòmica" i un altre estil, en què s'explicaran els reptes a què s'enfronta el país en lloc de "donar lliçons".

REMODELACIÓ MINISTERIAL

El nou primer ministre s'ha mostrat confiat que el Parlament acabi el seu mandat i que els ministres que van servir Abbott segueixin en els seus càrrecs fins que s'anunciï una remodelació ministerial al final d'aquesta setmana.

Aquests canvis podrien implicar la sortida de l'oficina del Tresor de Joe Hockey, que va defensar la gestió d'Abbott fins a l'últim moment, per donar pas a Scott Morrison, actual ministre de Serveis Socials.

CRISI DE LIDERATGE

La crisi de lideratge va esclatar quan Turnbull va dimitir al matí com a ministre de Comunicacions i va forçar Abbott a convocar una votació interna entre cent membres del Parlament i senadors.

La votació va ser convocada dies abans d'unes eleccions parcials per ocupar un escó a Austràlia Occidental vacant per mort i davant la desacceleració de l'economia, que només va créixer un 0,2 % en l'últim trimestre després de més de dues dècades d'expansió.

FUTUR INCERT

De moment és incert el futur polític d'Abbott, que ja havia posat a prova el seu lideratge el febrer passat, quan va superar una altra moció de censura plantejada per un sector del seu partit amb 61 vots a favor i 39 en contra.

Llavors, Abbott es va jugar el càrrec entre crítiques constants a mesures del seu Govern que va haver de modificar o retirar i després de la seva controvertida decisió de concedir el títol de Cavaller d'Austràlia al marit de la reina Isabel II d'Anglaterra.

MOCIÓ DE CENSURA

No és la primera vegada que una crisi de partit posa contra les cordes el Govern australià després que el 2010 el primer ministre laborista, Kevin Rudd, perdés el càrrec i les regnes del seu partit en una moció de censura.

El càrrec li va ser arrabassat per Julia Gillard, a qui Rudd va respondre amb la mateixa moneda tres anys després, just abans de perdre les eleccions davant Abbott el 2013.

COALICIÓ GOVERNANT

Abans de la votació, el líder del Partit Nacional i viceprimer ministre, Warren Truss, va alertar que si bé l'elecció del seu líder era un assumpte dels seus socis liberals, qualsevol canvi requeriria un nou acord en la coalició governant.

Notícies relacionades

"Es preveu que això sigui una formalitat", va apuntar l'analista política Michelle Grattan a la revista d'anàlisi 'The Conversation'.

"Austràlia té bones institucions polítiques", va emfatitzar en declaracions a Efe el politòleg Raúl Sánchez, de la Universitat La Trobe, al considerar que la crisi de lideratge no és un assumpte estructural que hagi de marcar la vida política australiana.

Temes:

Austràlia