MISTERI A L'EST D'EUROPA

Polònia recorre a l'Exèrcit per trobar el llegendari tren de l'or nazi

El governador de Walbrzych dubta que de debò existeixi el misteriós comboi

El castell Ksiaz, sota el qual se sospita que podria haver-hi el ’tren de l’or nazi’, segons els caçatresors polonesos.

El castell Ksiaz, sota el qual se sospita que podria haver-hi el ’tren de l’or nazi’, segons els caçatresors polonesos. / AFP / JANEK SKARZYNSKI

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / VARSÒVIA

Polònia va anunciar ahir la mobilització de mitjans tècnics militars per verificar l'existència d'un misteriós «tren de l'or nazi» que, segons els investigadors, va ser enterrat al final de la segona guerra mundial a la regió de Walbrzych, al sud-oest del país.

«El ministre ha decidit enviar mitjans tècnics sobre el terreny per portar a terme les investigacions i verificar l'existència d'aquest tren», va declarar a France Presse el portaveu del Ministeri de Defensa, Jacek Sonta. «En els pròxims dies especialistes militars determinaran els mitjans tècnics que s'utilitzaran», va subratllar. «L'Exèrcit intervindrà a petició del governador de la regió», va precisar.

Dilluns, Tomasz Smolarz, governador de la regió, va expressar el seu escepticisme sobre l'existència del comboi llegendari que, des de fa dies, fascina el públic a Polònia i a l'estranger. «El valor informatiu de l'anunci del descobriment no és superior a tots els anuncis que hem vist aparèixer des de fa desenes d'anys», va declarar Smolarz als periodistes, després d'haver-se reunit amb una cèl·lula ad hoc encarregada del tema.

«Basant-nos en els documents presentats (pels caçadors de tresors) davant l'alcalde de Walbrzych, és impossible determinar que un comboi semblant es pugui trobar al lloc indicat», va precisar.

METALLS PRECIOSOS / Segons els documents, el tren conté «objectes de valor, metalls preciosos i materials industrials», va indicar Joanna Lamparska, autora de llibres sobre els misteris de la regió. El governador ha desmentit que buscadors de tresors anònims hagin entregat imatges de georadar a les autoritats.

Divendres passat, el conservador general dels monuments a Polònia, Piotr Zuchowski, va declarar haver vist imatges de radar amb penetració a terra d'una branca blindada, pot ser que de 100 metres de longitud i enterrada al subsòl, va declarar. Llavors va dir que estava convençut «al 99%» de l'existència del tren nazi.

Notícies relacionades

La Fundació Tesaurus, que té com a missió preservar els béns culturals, va informar de l'existència d'una «possible infracció» per part  de Zuchowski, i el va acusar d'haver-se extralimitat en les seves competències. «El conservador general ha donat proves d'una gran irresponsabilitat; importants fons, mitjans tècnics i humans es posaran en marxa després de les seves declaracions, malgrat que no hi ha res de concret», va dir el president de l'oenagé, Piotr Lewandowski.

La zona, un terreny d'unes tres hectàrees a Walbrzych, s'ha hagut de posar sota protecció per intentar frenar el pas als caçadors de tresors aficionats.