RESCAT INSÒLIT

Un missatge a la sorra permet trobar el turista perdut a la selva australiana

L'home no va dir als seus companys de viatge on es dirigia i els equips de rescat no sabien on buscar

El missatge que Geoff Key va escriure a la sorra vist des de l’helicòpter de rescat.

El missatge que Geoff Key va escriure a la sorra vist des de l’helicòpter de rescat. / QUEENSLAND POLICE via MOTOPANGAEA

2
Es llegeix en minuts

Un turista britànic ha sigut rescatat a Austràlia després d'haver quedat atrapat en una zona remota del Parc Nacional de Jardine, a Queensland. L'home va escriure "Ajuda" a la sorra, i gràcies a això es va descobrir la seva ubicació.

L'aventurer va passar més de dos dies desaparegut mentre estava sent buscat pels equips de rescat, que han descrit aquesta operació com "la més complicada", per l'espessor de la vegetació.

Geoff Keys és un home de 63 anys aficionat als viatges d'aventura, els quals explica al seu blog personal, segons ell per "recordar el món quan se m'oblidi". L'experiència que Keys va viure a Austràlia ha sigut l'última entrada de la seva pàgina.

UNA DECISIÓ ERRÒNIA

Keys havia anat d'acampat a finals de juliol amb dues famílies a Cape York. El 27 de juliol va decidir anar sol a buscar les cascades Elliot, a dos quilòmetres del campament, per banyar-se tranquil·lament. Va sortir sense sabates i amb només uns pantalons curts i una samarreta. Res més.

Després de diverses hores de caminada sense trobar els salts d'aigua, va decidir tornar al campament però, en lloc de tornar sobre els seus passos, va decidir fer una volta pel bosc. "Va ser la decisió més estúpida que he pres. Començava a fer-se de nit i ni tan sols portava sabates. ¿En què pensava?" es qüestiona Keys al seu blog.

SEGUIR EL RIU

Va passar la nit al bosc. L'endemà encara seguia sense ser capaç de trobar el camí de tornada i l'aventurer va decidir seguir nedant el curs del riu. Llavors ja s'havia organitzat una partida de recerca aèria.

Keys escoltava els helicòpters però no podia fer-se veure entre tanta vegetació. "No podia fer res excepte seguir nedant fins a trobar un lloc més visible", explica.

Seguint el riu, va trobar un banc de sorra i allà va escriure en lletres gegants "HELP 2807": 'Ajuda' i la data del dia. Però ningú va anar a rescatar-lo aquell dia. Keys va haver de passar la seva segona nit a la intempèrie.

A L'ÚLTIM MOMENT

Després de gairebé dos dies de recerca, els equips de rescat no havien trobat cap pista sobre el parador del desaparegut i van estar a punt de canviar la ruta que seguien, desconeixent que sobrevolaven Keys tot el temps.

En una última revisió aèria del terreny, el pilot de l'helicòpter va llegir el missatge a la sorra. "Em vaig quedar de pedra. Després de tant de temps, era l'única pista que teníem per trobar-lo", va comentar.

No es va localitzar Keys fins a la tarda d'aquell dia, però les condicions per efectuar el rescat des de l'helicòpter eren complicades a falta d'una zona pròxima d'aterratge i la impossibilitat d'acostar-se massa a terra per l'espessa vegetació que envolta el riu.

SA I ESTALVI

"Al trobar el missatge a la sorra vam recórrer uns sis quilòmetres buscant el desaparegut. Anàvem a tornar a terra però abans vam passar pel banc de sorra. Allà el vam trobar, dret i fent-nos gestos amb les mans", explica el coordinador del rescat, Brad Foat.

Per fi es va aconseguir pujar Keys a l'helicòpter i va anar directament a l'hospital de l'illa Thursday per ser examinat, però només tenia alguns talls als peus.

Notícies relacionades

 "Amic, tens un munt de gent preocupada per tu", li va dir l'oficial Foat mentre Keys somreia sense deixar anar la seva mà amb una expressió d'alleujament.

Segons Foat, aquest rescat és el més complicat en què el seu equip ha treballat. "La remota situació on el desaparegut es va perdre, l'espessor de la vegetació i, sobretot, la poca informació que teníem per trobar-lo i la gran quantitat de terreny on buscar, han fet d'aquest rescat tot un desafiament".