LA CRISI GREGA

Tsipras: "Sobreviurem i decidirem el nostre futur"

El primer ministre afirma en una entrevista que lluita per un "acord just" i que les negociacions seguiran fins i tot si guanya el 'no' al referèndum

Alexis Tsipras, ahir a la nit, en una entrevista a la televisió pública grega ERT.

Alexis Tsipras, ahir a la nit, en una entrevista a la televisió pública grega ERT. / EFE / ALEXANDROS VLACHOS

1
Es llegeix en minuts

"Sobreviurem i elegirem el nostre futur". Així de ferm es va mostrar ahir a la nit en una entrevista a la televisió pública grega ERT el primer ministre de GrèciaAlexis Tsipras, que va valorar el primer dia de 'corralito' i el posicionament de la UE. "Demà passat el sol sortirà per l'est i la gent seguirà tenint oxigen", doncs "els grecs sobreviuran sense programa (de rescat)", va afegir el dirigent de Syriza.

El cap del Govern hel·lè va deixar entreveure que aquest dimarts Grècia no pagarà al Fons Monetari Internacional (FMI) el tram de 1.600 milions d'euros del préstec que venç. "Pagarem si fins llavors aconseguim un acord sostenible", va subratllar Tsipras a l'entrevista, i amb això va deixar clar que el desemborsament no es produirà.

Segons Tsipras, l'FMI "vol que li paguin sense pagar" amb l'argument que el deute grec "no és sostenible" i va denunciar que els socis europeus accepten "a la carta les posicions de l'FMI" però no estan d'acord a abordar la sostenibilitat del deute, com vol el Fons.

OBERT A LA DIMISSIÓ

Respecte al referèndum de diumenge, per al qual la UE demana el 'sí', el primer ministre, que reclama el 'no' a les exigències de la troica, va assegurar que respectarà la voluntat del poble i va obrir la porta a sortir del Govern. "No seré primer ministre per sempre", va subratllar, mentre deixava entreveure que podria dimitir si el poble no recolza la línia del seu Govern en el referèndum.

Tsipras va explicar que ha lluitat per aconseguir un "acord just" amb les institucions i es va mostrar convençut que les negociacions continuaran dilluns, encara que la consulta doni un 'no' com a resultat.

Notícies relacionades

Respecte a l'aixecament del control de capitals que es va implantar aquest dilluns, el primer ministre va avançar que "els bancs obriran unes hores després del resultat del referèndum" i va assegurar que els jubilats, que no han pogut retirar les seves pensions malgrat estar exempts de les restriccions, "no han d'inquietar-se perquè les seves pensions només seran durament retallades si fem marxa enrere".

Sobre la possibilitat d'arribar a un acord, i que la consulta finalment no se celebri, el primer ministre va assegurar que no hi ha res tancat. "El meu telèfon està a disposició de tothom", va apuntar.

Temes:

Grècia