LA CRISI HEL·LENA

Juncker fa una oferta d'última hora a Grècia

Planteja seguir negociant a canvi que Tsipras es comprometi per escrit a demanar el 'sí' al referèndum

1
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha fet aquesta matinada una oferta d'última hora a Grècia en un intent per arribar a un acord sobre el rescat abans que expiri aquest dimarts la data límit perquè Atenes pagui el seu deute, segons han confirmat fonts de la Unió Europea (UE) i del Govern d'Alexis Tsipras.

Segons l'oferta, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'hauria de comprometre per escrit a fer campanya a favor del 'sí' al referèndum de diumenge i enviar aquesta carta abans de l'inici de la reunió d'emergència de l'Eurogrup a canvi de seguir negociant. No obstant, la veritat és que hi ha pocs senyals que apuntin que Tsipras hagi de canviar de postura respecte a l'oferta de rescat, que ha qualificat d'"humiliació" per al país hel·lè.

En cas que aquesta última oferta de Juncker sigui acceptada per Grècia, l'Eurogrup podria adoptar un comunicat que afirmi que el compromís del 2012 sobre considerar estendre el venciment de préstecs, rebaixar els interessos i estendre la moratòria del pagament d'interessos seria aplicable a l'octubre.

SENSE DETALLS

Notícies relacionades

Fonts governamentals gregues han afirmat que estan escoltant amb atenció la proposta, si bé han insistit que "Tsipras votarà 'no' diumenge". De moment no hi ha detalls sobre els termes de la proposta de Juncker.

Aquesta oferta d'última hora arriba dos dies després d'una altra oferta, ja rebutjada per Atenes, publicada diumenge que contemplava que l'IVA als hotels fos del 13%, en lloc del 23% reclamat pels creditors.

Temes:

Grècia