Rajoy exhibeix calma i alerta els espanyols contra els populismes

El líder del PP ataca els socialistes pels seus pactes amb «Syriza-Podem»

Mariano Rajoy i Nicolas Sarkozy, ahir, a la seu central del PP de Madrid, on van encapçalar una reunió sobre immigració.

Mariano Rajoy i Nicolas Sarkozy, ahir, a la seu central del PP de Madrid, on van encapçalar una reunió sobre immigració. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / GEMMA ROBLES
MADRID

L'episodi de Grècia pot suposar una «crisi limitada» i «certa volatilitat» als mercats, però no serà «dramàtic» per a Espanya. Amb aquesta frase pot resumir-se la tesi que defensa el Govern de Mariano Rajoy sobre les possibles conseqüències de la situació que viu el país hel·lè i la seva hipotètica sortida de l'euro quan falten uns dies perquè se celebri el referèndum convocat pel primer ministre, Alexis Tsipras. L'objectiu de la Moncloa és transmetre serenitat. «Espanya té un Govern seriós [...] Els espanyols poden estar tranquils», va dir ahir Rajoy en una roda de premsa que va oferir juntament amb l'exmandatari francès Nicolas Sarkozy.

En aquest context i a uns mesos de les eleccions generals, el president ha volgut espanyolitzar el missatge amb dos objectius: un, subratllar per comparació la situació que viu Espanya davant la de Grècia, gràcies als «esforços» que s'han fet els últims anys. O sigui, a les reformes dels conservadors i a les retallades que tanta factura li han passat últimament a les urnes. I dos: advertir que els «populistes» com els de Syriza porten al desastre. De fet, Rajoy, es va referir a aquest partit grec com a «Syriza-Podem» quan en la seva andanada va voler carregar també contra el PSOE pels pactes a què ha arribat a les grans ciutats amb el partit de Pablo Iglesias.

La força lila va emetre al matí un comunicat en què va defensar la conducta «exemplar» de Tsipras per voler consultar la societat grega i va criticar que Rajoy cedís, l'any 2012, a les «coaccions» del Banc Central Europeu. El president ho va negar categòricament i, obviant les condicions econòmiques que Espanya va haver de complir quan va rebre diners per rescatar els bancs, va respondre a una pregunta de la premsa sobre aquest tema dient que «Espanya no ha acceptat les indicacions del Banc Central Europeu ni de ningú».

Notícies relacionades

DATA LÍMIT: DIUMENGE / A la Moncloa s'espera que les negociacions segueixin avui per poder arribar a un acord amb Atenes i, amb la boca petita, es reconeix que la data límit realment és diumenge, el dia que els grecs votaran a les urnes. Segons dades que manegen les capitals europees, hi ha sondejos informals que donen una victòria ajustada al  a l'oferta de les institucions europees. Ho va deixar entreveure Sarkozy quan en la conferència de premsa va augurar que aquest «Govern grec no durarà gaire temps», donant a entendre que hauria de dimitir. ¿Què passaria llavors?  Fonts de la Moncloa no descarten que arribi, de nou, un tecnòcrata.

Rajoy va criticar a Tsipras que s'aprofiti de la «solidaritat» dels seus socis -que han prestat a Grècia 200.000 milions d'euros en ajuda financera (26.000 compromesos per Espanya)-  i que, per contra, no vulgui emprendre les reformes que li exigeixen els seus aliats a canvi.  «Europa vol seguir sent solidària, però Grècia ha de complir», va exigir el cap de l'Executiu.