Dificultats per a la població

El 'corralito' a Grècia no afecta els turistes

Els estrangers poden treure diners sense límit, però se'ls aconsella dur efectiu

Els estalviadors grecs només poden retirar 60 euros al dia per targeta bancària

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU
BARCELONA

SSSRqacostuma a fer servir la paraula corralito en referència a la restricció a la lliure disposició de capitals que es va imposar a l'Argentina el desembre del 2001. A la zona euro, Xipre va decretar el 2013, per primera vegada en la història de la zona euro, una limitació a la lliure disposició de capitals que s'ha prolongat fins a l'abril d'aquest any. En el cas grec, el Govern ha decidit tancar els bancs i limitar les retirades d'efectiu davant la impossibilitat de garantir la liquiditat per la fuga de dipòsits. Aquestes són les claus de com funciona el corralito grec.

1Tancament dels bancs i limitacions

a treure diners

Els bancs grecs estaran tancats des d'ahir fins dimarts que ve, 7 de juliol, després de la celebració del referèndum grec. Aquesta és la primera estimació que ha fet el Govern hel·lè, encara que òbviament la situació és molt incerta i no és clar que puguin reobrir després de la consulta. Quan es pren una mesura d'aquesta importància és molt difícil que els estalviadors recuperin la confiança en el sistema. Davant la possibilitat que hi hagi una allau de retirades de dipòsits, els bancs grecs podrien allargar les restriccions.

2Retirades d'un màxim de 60 euros

al dia als caixers

Els dipòsits estan garantits per a tots els estalviadors, malgrat que no puguin disposar-ne lliurement. A Grècia es permet retirar 60 euros en efectiu per targeta bancària al dia, equivalent a 1.800 euros al mes. El decret especifica que els caixers funcionaran un màxim de 12 hores. El Govern grec ha afirmat que si els bancs segueixen rebent fons d'emergència del BCE, el límit actual de 60 euros que donen els caixers automàtics es podria veure incrementat. Les targetes de dèbit i crèdit funcionen normalment a les botigues, restaurants i establiments. Les mesures relatives al control de capitals no s'apliquen als turistes, que poden efectuar transaccions i retirades de diners als caixers automàtics amb les targetes de crèdit o dèbit emeses als seus països d'origen. Se'ls recomana portar efectiu.

3Els pagaments

de les pensions queden garantits

El pagament de les pensions està exempt de les restriccions imposades als estalvis. Les entitats bancàries tenen previst obrir 850 sucursals dijous que ve per pagar als jubilats, encara que continuaran tancades per a la resta de les operacions durant la setmana. No estan afectats els pagaments per transaccions electròniques per satisfer nòmines dels treballadors.

4L'operativa de

les empreses

queda garantida

Les empreses que necessitin finançament per operar hauran de dirigir-se a un comitè especial en el qual participen els bancs, el Banc Central de Grècia i el Ministeri de Finances. No hi ha limitacions per a les transferències internes a través de targetes o transferències electròniques. A Grècia es poden realitzar transaccions amb l'estranger per a temes considerats bàsics com la compra de medicaments o el pagament de serveis mèdics.

5La borsa grega no funcionarà durant una setmana

Notícies relacionades

La borsa grega es mantindrà sense operativa fins després del referèndum de diumenge. Després d'una setmana de pujades per l'optimisme sobre un acord entre el Govern grec i els creditors internacionals, el Mercat de Valors d'Atenes

(ATHEX) va tancar la setmana passada en 797,52 punts. L'Executiu hel·lè ha decidit tancar el mercat davant la gran quantitat d'ordres de venda que van cursar els operadors durant el cap de setmana passat i la previsió d'una forta caiguda del mercat en la seva obertura dilluns.