CRISI A L'EXCOLÒNIA BRITÀNICA

Hong Kong rebutja la reforma electoral impulsada per la Xina

El Parlament local veta la proposta de sufragi universal amb filtratge de candidats

«Volem unes eleccions reals», reivindica un diputat prodemocràtic

Manifestants prodemocràtics protesten a l’exterior del Parlament de Hong Kong, ahir.

Manifestants prodemocràtics protesten a l’exterior del Parlament de Hong Kong, ahir. / AP / KIN CHEUNG

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

El Parlament hongkonguès va tombar ahir la reforma política aprovada per Pequín que havia tret al carrer desenes de milers de persones l'any passat. La reforma, titllada de «falsa democràcia» en la revolta dels paraigües, permetia el sufragi universal l'any 2017 però només després del filtratge de les candidatures.

El veto del Parlament suposa una reprensió al Govern central, una victòria dels sectors anomenats prodemocràtics i, paradoxalment, un retrocés democràtic: se seguirà aplicant el sistema actual en què 1.200 representants, molts dels quals són pròxims a Pequín, elegeixen el cap executiu. La proposta oficial estava lluny d'una democràcia a l'estil occidental, però menys que la fórmula vigent i encara menys que la designació a dit durant la colonització britànica. Ho havia resumit el Govern local: fins i tot amb el filtre pequinès, és millor anar a votar que veure per televisió com ho fan per tu 1.200 individus.

La que havia de ser la jornada més rutilant en la història de l'excolònia des del retorn a la mare pàtria el 1997 va acabar en una caòtica i una mica ridícula votació. Es donava per descomptat que la proposta no s'aprovaria perquè els diputats afins a Pequín, encara que són majoria al Parlament, no arriben a les dues terceres parts dels 70 escons necessaris.

I molts es van absentar minuts abans de la votació. Encara es des-

coneix si pretenien endarrerir-la perquè arribés un dels seus, presump-

tament malalt, o anul·lar-la per fal-

ta de quòrum. No és probable que

Pequín s'hagi alegrat de la panto-

mima dels seus. Dels diputats presents, 28 hi van votar en contra i vuit a favor.

Els legisladors victoriosos van desplegar una pancarta en què exigien una democràcia autèntica mentre uns quants hongkonguesos reunits a les portes de la seu parlamentària revelaven la fractura social: uns aplaudien i mostraven paraigües grocs i altres mantenien un minut de silenci. La presència policial va impedir els enfrontaments del passat.

SONDEIG / Una enquesta recent de tres universitats mostrava que el 47% dels interrogats recolzaven la proposta i el 38% s'hi oposava.

«Aquest veto ha ajudat el poble de Hong Kong a enviar el missatge clar a Pequín que volem unes eleccions reals», va considerar el diputat prodemocràtic Alan Leong.

Notícies relacionades

La premsa oficial havia alertat que esperava el caos a l'excolònia si la proposta no tirava endavant i ahir assegurava que «la Història no jutjarà com un fet gloriós» el que va passar al Parlament. «El sistema d'una persona un vot s'esvaeix per l'oposició dels legisladors prodemocràtics», resumia l'ultranacionalista Global Times.

La societat hongkonguesa, tradicionalment calmada i més preocupada a amassar riquesa que en la política, va viure mesos convulsos amb l'ocupació popular d'alguns dels punts més importants del centre financer. El cansament va apagar la protesta. La derrota de la proposta de Pequín allunya ara com ara el risc de més ocupacions i col·loca la reforma política de Hong Kong en punt mort.

Temes:

Xina Hong Kong