POLS POLÍTIC AL PARTIT CONSERVADOR BRITÀNIC

Un 'tory' d'or per a l'alcaldia de Londres

El multimilionari Zac Goldsmith pugna amb l'exfutbolista Sol Campbell

Sol Campbell.

Sol Campbell.

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Si Londres s'ha convertit en el parc temàtic dels multimilionaris de mig món, no és estrany que un multimilionari pretengui ser alcalde de la ciutat. Zac Goldsmith és la quinta essència de l'establishment. Té l'aplom, la seguretat i el convenciment dels nascuts amb la batuta a la mà. Molt alt, amb el look d'un model de Burberry malgrat que ja ha fet els 40 anys, va heretar del seu pare, l'empresari Jimmy Goldsmith, un munt de vestits de Savile Row i una fortuna de 300 milions de lliures. També com el seu antecessor és un euroescèptic visceral, un ecologista adaptable i un polític molt ambiciós.

Goldsmith va entrar ahir en la batalla per la conquista de Londres. L'estrella en ascens dels tories vol ser el successor de Boris Johnson a l'alcaldia de la capital. L'elecció està prevista per al dia 5 de maig de l'any que ve. Després de dos mandats consecutius, Johnson no es presentarà a la reelecció. De tornada a la Cambra dels comuns des de fa unes setmanes, els seus futurs esforços es concentraran en la dura batalla interna per reemplaçar David Cameron quan es presenti la menor oportunitat.

ETON / Goldsmith, igual que Johnson i Cameron, va estudiar a Eton, el col·legi on els exalumnes es passen el relleu als llocs de poder, com van fer els seus avis i els seus pares. De fet Johnson, amb qui comparteix molts punts de vista, el va animar a presentar-se com a regidor.

Notícies relacionades

L'aspirant ha organitzat el seu propi referèndum i ha escrit una carta als 77.000 votants que el van elegir al maig com a diputat al districte de Richmond Park. Els demana que contestin per escrit autoritzant-lo o no a presentar-se com a alcalde. En l'enviament hi va inclòs un sobre amb el segell per a la resposta. La simple operació postal de la consulta ja li ha costat 56.000 euros.

Els conservadors estan buscant un nom conegut per a l'alcaldia de Londres i els sondejos mostren que Zac ho és. Però hi ha un altre personatge, també molt popular, disposat a entrar en la competició. L'exfutbolista internacional Sol Campbell ha anunciat la seva intenció de presentar-se com a candidat conservador a l'alcaldia. El que va ser jugador internacional del Tottenham Hotspur i de l'Arsenal no té cap mena d'experiència política, però creu que això pot ser un avantatge. «Vaig amb els ulls molt oberts, sabent que no sóc el favorit, però veig que la gent que fa cinc, 10 o 15 anys que és en política no para de ficar la pota i penso: '¡Aquesta gent hauria de ser professional!'», va declarar al diari The Sun. L'esportista es va criar en un barri obrer de l'est de Londres i pot atraure els joves que  normalment passen de les urnes.