A partir del setembre

El dibuixant de la mítica portada de 'Charlie Hebdo' després de l'atemptat deixa la revista

Luz diu que necessita "reconstruir-se" i nega que la seva sortida tingui a veure amb les tensions internes que viu la publicació

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN

El 14 de gener, el seu dibuix d'un Mahoma entristit a la portada de ‘Charlie Hebdo’, en l'anomenat ‘número dels supervivents’, va fer la volta al món i el va convertir en una espècie d'icona. Quatre mesos després de l'atemptat gihadista que va delmar la redacció de la revista satírica, el dibuixant Renald Luzier, conegut simplement per Luz, anuncia que deixarà la publicació el setembre vinent.

 

Una decisió “molt personal” que obeeix a la necessitat de poder gestionar la seva pròpia vida després de l'atac dels germans Kouachi. “Per reconstruir-me, reprendre el control de mi mateix”, explica el caricaturista en una entrevista que publica ‘Libération’, el diari que acull als seus locals els periodistes de Charlie Hebdo des de l'atemptat.

L'històric dibuixant nega que la seva sortida tingui a veure amb el clima de tensió que viu la revista, immersa en un debat sobre la gestió econòmica o el propi estatus jurídic de la publicació que, des dels atemptats, ha ingressat per vendes i subscripcions uns 12 milions d'euros

A més, la setmana passada, l'amenaça d'acomiadament de la periodista i sociòloga Zineb al-Rhazoui va desfermar tanta polseguera que la direcció de la revista s'ha vist obligada a fer marxa enrere.

“No és per això. Si me'n vaig és perquè em resulta difícil treballar sobre l'actualitat. Cada tancament és una tortura perquè els altres ja no hi són. I passar les nits d'insomni preguntant-se què haurien fet Charb, Cabu Honoré, Tignous, és esgotador”, admet.

Notícies relacionades

També es defensa de les crítiques llançades per Jeannette Bougrab, exsecretària d'Estat de Nicolas Sarkozy i exparella de Charb, quan, a finals de l'abril passat, Luz va dir que no dibuixaria més el profeta. “No som herois, no ho hem sigut mai, mai ho hem volgut”, replica.

El caricaturista publica aquest dijous, 21 de maig, un àlbum titulat ‘Catharsis’ en què torna als esdeveniments del 7 de gener i explica els seus dubtes i els seus desitjos de dibuixar. “D'aquí uns mesos ja no seré Charlie Hebdo, però sempre seré Charlie”, resumeix.

Temes:

Charlie Hebdo