Preparats per al duel

Cameron i Sturgeon pacten reunir-se aviat després de l'allau de l'SNP a Escòcia

La líder escocesa promet una veu «més forta que mai» a Westminster

3
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES

El Partit Nacional Escocès (SNP) va exhibir ahir la seva força amb una foto de família al davant de l'emblemàtic pont ferroviari que travessa l'estuari del riu Forth, a una quinzena de quilòmetres d'Edimburg. La insòlita estampa va reunir la líder nacionalista, Nicola Sturgeon, amb els 56 membres del partit, entre ells 19 dones, elegits diputats a la Cambra dels comuns amb l'aclaparadora victòria electoral de dijous passat. «La veu  d'Escòcia se sentirà a Westminster més forta que mai i no us decebrem», va assegurar Sturgeon davant d'un nombrós grup de seguidors.

Després de les celebracions, arriba l'hora de la veritat. Sturgeon va aprofitar l'acte per repetir que el primer ministre britànic, David Cameron, «no podrà continuar tractant Escòcia com si no hagués passat res». Les espases estan alçades. El Govern britànic haurà de buscar alguna mena d'entesa amb els nacionalistes escocesos si no vol que la fractura es faci més gran. Molts la creuen inevitable tot i que la majoria d'escocesos es van pronunciar en contra de la independència en el referèndum del setembre passat. El diari The Scotsman va publicar ahir a tota portada les fotografies de Cameron i Sturgeon sota el titular En conversa:  líders d'un regne desunit.

Segons va revelar la líder escocesa, Cameron i Sturgeon van acordar reunir-se aviat. El primer ministre britànic va prometre divendres «l'autonomia més forta del món» per a Escòcia amb «poders fiscals importants». Però no sembla que amb això n'hi hagi prou. L'SNP no reclama poders fiscals importants sinó plens: el control total dels impostos i de la despesa pública escocesa.

El cert és que a Escòcia les promeses verbals que arriben de Londres ja impressionen ben poc. «En gaèlic hi ha una dita (aw say an nae' dae') que significa 'moltes paraules i pocs fets'», van manifestar ahir a aquest diari Eileen i Charles, un matrimoni de jubilats que solien votar el Partit Laborista i que dijous passat ho van fer per l'SNP.

ENGANY / Molts escocesos se senten enganyats pel fet que pocs dies abans del referèndum d'independència, quan l'opció secessionista creixia en els sondejos, els partits britànics, presos d'un atac de pànic, van firmar una declaració conjunta amb el compromís d'incrementar les competències d'Escòcia si es mantenia dins del Regne Unit, però immediatament després del referèndum, Cameron ho va condicionar a un reforçament dels poders locals a Anglaterra. A Escòcia es va llegir com una marxa enrere i el cert és que, des d'aleshores, poc o gens s'ha avançat.

Aquesta desconfiança generalitzada envers els partits britànics explica en part la debacle soferta pels laboristes a Escòcia que, de ser la  força hegemònica amb 41 diputats a Westminster, han quedat pràcticament esborrats del mapa, ja que conserven un únic diputat escocès als Comuns.

Molts escocesos, inclosos alguns que van votar en contra de la independència, no perdonen als laboristes que s'aliessin amb els tories en el referèndum i es posessin al capdavant de la campanya unionista. Però tampoc ha agradat l'estil de la campanya per a les eleccions de dijous passat. La demonització sistemàtica de l'SNP, portada a terme des de Londres tant pels conservadors com pels laboristes, va ser interpretada per molts escocesos com una falta de respecte a Escòcia mateix.

Notícies relacionades

Aquesta tendència va continuar després de l'indiscutible triomf de l'SNP. Alguns  analistes anglesos van afirmar que Escòcia  s'havia convertit en un país «de partit únic», com si fos una dictadura, sense tenir en compte que és el mateix, i qüestionat, sistema electoral britànic el que va fer possible que els nacionalistes s'emportessin gairebé tots els escons, 56 de 59.

També els mateixos laboristes escocesos van cometre errors dels grossos, com  acusar maliciosament l'SNP de voler fer fins i tot més retallades socials que els tories, quan en realitat els nacionalistes van concórrer amb un programa contra l'austeritat molt similar al laborista. O  afirmar que votar l'SNP era facilitar la reelecció de Cameron. Un cop passada la cita electoral, Sturgeon els ha tornat la pilota. «Si els conservadors han sigut reelegits no és pel que ha passat a Escòcia, sinó perquè els laboristes han sigut incapaços de derrotar-los a Anglaterra», va dir.