REVELACIONS DE 'THE WALL STREET JOURNAL'

Israel va espiar els EUA per tractar de frustrar les negociacions amb l'Iran

Tel Aviv nega les acusacions i busca suports a Europa en la recta final de les converses

Els dirigents israelians van donar la informació als congressistes nord-americans oposats al pacte

Obama i Netanyahu en una compareixença davant la premsa després de reunir-se a la Casa Blanca l’1 de setembre del 2010.

Obama i Netanyahu en una compareixença davant la premsa després de reunir-se a la Casa Blanca l’1 de setembre del 2010. / REUTERS / JASON REED

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Israel va espiar els Estats Units per obtenir informació sobre les negociacions nuclears amb l'Iran i més tard va compartir aquesta informació amb els rivals de l'Administració de Barack Obama al Congrés perquè la utilitzessin en contra seu. Això és almenys el que sosté una investigació de The Wall Street Journal, que posa novament de manifest la desconfiança existent entre els dos governs i les maniobres ocultes que envolten les negociacions. Aquest diumenge s'acaba el termini per arribar a un principi d'acord, una possibilitat que Israel intenta avortar recolzant-se en França, el país que més objeccions ha presentat al pacte.

L'Estat jueu ha tractat d'aplacar la tempesta negant taxativament les acusacions. «És completament fals», va dir un portaveu del primer ministre Benjamin Netanyahu. El Govern israelià va insistir que des de finals dels anys 80, quan els tribunals nord-americans van condemnar Jonathan Pollard a cadena perpètua per robar secrets d'Estat per a Israel, està «estrictament prohibit» espiar Washington. Però no és aquesta la percepció que existeix a la capital nord-americana. Diferents informes d'intel·ligència assenyalen Israel com un dels països que més agressivament escruta les seves comunicacions juntament amb la Xina, Rússia o França.

LA CAMPANYA / Aquest cop, segons The Wall Street Journal, les maniobres israelianes van formar part d'una campanya per accedir al contingut de les negociacions i utilitzar els seus detalls per tractar de desmuntar els termes de l'acord. El seu espionatge va recórrer a les «escoltes» i va obtenir informació de «reunions confidencials, informants i contactes nord-americans a Europa», on es desenvolupen les converses. Però el que més va molestar la Casa Blanca va ser que els diplomàtics israelians compartissin els descobriments amb els seus aliats al Congrés.

«Una cosa és que els EUA i Israel s'espiïn mútuament; i una altra és que es robin secrets nord-americans i que s'entreguin als legisladors perquè soscavin la política diplomàtica dels EUA», va dir un alt funcionari de l'Administració al rotatiu econòmic. De fet, Washington va descobrir l'operació l'any passat quan els seus serveis d'intel·ligència van interceptar comunicacions israelianes en les quals es compartia informació confidencial de les converses. És a dir, Washington també espiava Tel Aviv.

DESCONFIANÇA / La desconfiança mútua i les maniobres de sabotatge han sigut la tònica des que va començar aquest últim intent de resoldre el contenciós nuclear. Per posar el procés en marxa, els EUA va negociar en secret a Oman durant el 2013, ocultant a Israel i els seus cinc socis en les converses les bases de l'acord interí que es va acabar segellant el novembre d'aquell any. Però el temps no va aconseguir aplacar les sospites. Fa només dos mesos, uns dies abans que Neyanyahu acudís al Congrés a denunciar les negociacions, la Casa Blanca va acusar el Govern israelià de «filtrar selectivament» detalls de l'acord.

Notícies relacionades

Aquestes últimes revelacions arriben en un moment crucial. El ministre israelià d'Intel·ligència, Yuval Steinitz, va estar dilluns a París i ahir a Londres tractant de convèncer les dues potències, que amb Rússia, la Xina i Alemanya participen en les converses, perquè endureixin la seva postura. França és partidària que les restriccions que l'Iran hauria d'aplicar al seu programa nuclear a canvi de l'aixecament de les sancions tinguin una validesa de 15 anys i no els 10 que està disposat a acceptar Obama.

Però, a més, coincideix amb l'anunci fet per la Casa Blanca que està disposada a reavaluar la seva relació amb Israel després que Netanyahu afirmés que no permetrà la creació d'un Estat palestí. El primer ministre israelià se'n va desdir més tard, però les seves paraules no han tingut gaire ressò. «No podem pretendre simplement que aquests comentaris mai s'han fet», va dir dilluns el cap de gabinet d'Obama, Denis McDonough.