DESPRÉS D'UNA GIRA PER ITÀLIA

La cantant Noa, insultada i amenaçada a l'aeroport de Tel Aviv

L'artista israeliana denuncia que l'incident, en què un grup la va qualificar d'"israelòfoba", revela la crispació política a Israel després de la victòria electoral de Netanyahu

Noa, el 14 de gener del 2015, a Barcelona.

Noa, el 14 de gener del 2015, a Barcelona. / XAVIER GONZÁLEZ

1
Es llegeix en minuts

La cantant israeliana Noa, coneguda per les seves posicions esquerranes i el seu compromís per la pau amb els palestins, ha sigut amenaçada i insultada recentment a l'aeroport de Tel Aviv, en un incident revelador del clima postelectoral que es viu actualment a Israel, ha comentat la mateixa Noa en el seu perfil de Facebook.

Achinoam Nini, cantant israeliana d'origen iemenita coneguda com a Noa, havia tornat fa uns dies d'una gira per Itàlia i ha afirmat haver tingut "un bonic comitè de benvinguda a l'aeroport". "Em van cridar: aquí teniu Achinoam Nini, la israelòfoba!", ha explicat. Aparentment, es tractava d'un grup espontani de persones que l'havien reconeguda a la sala d'arribades de l'aeroport, ha declarat Noa a la premsa israeliana.

"Ens ocuparem de tu com ens vam ocupar de Gefen", li van dir a la cantant, segons el seu relat a Facebook. Feien referència a l'agressió, divendres passat, contra l'escriptor Yonatan Gefen, també d'esquerres. Un desconegut es va presentar a casa de Gefen, va intentar agredir-lo i el va acusar de "traïdor" i d'"esquerrà".

AGRESSIÓ A UN ESCRIPTOR

Yonatan Gefen havia escrit al seu perfil de Facebook després del triomf de Benjamin Netanyahu en les eleccions parlamentàries del 17 del març que aquesta data hauria de quedar com la 'Nakba' dels pacifistes. La 'Nakba' (catàstrofe, en àrab) és el terme utilitzat pels palestins per referir-se a la creació de l'Estat d'Israel.

"¿És agradable, oi?", ha dit Noa a Facebook. "Benvinguts al malson en què ens hem despertat", ha afegit.

L'ESQUERRA, EN ESTAT DE XOC

Notícies relacionades

La victòria de Netanyahu i de la dreta en les legislatives ha deixat en estat de xoc bona part de l'esquerra israeliana. Els sondejos previs van donar un sòlid avanç a la llista de centreesquerra liderada pel laborista Isaac Herzog, però els últims dies de campanya van estar marcats per la virulència dels atacs verbals de Netanyahu contra Herzog, la seva aliada centrista Tzipi Livni i l'esquerra en general.

Noa, de 45 anys, col·labora amb freqüència amb artistes palestins, i amb la cantant araboisraeliana Mira Awad. En nombroses ocasions ha expressat les seves conviccions esquerranes i el seu compromís amb la pau. Entre altres actes, va participar en un gran concert per la pau a Tel Aviv després que el primer ministre israelià, Yitzhak Rabin, fos assassinat el 1995.