ATAC GIHADISTA A LA CAPITAL DE DINAMARCA

Dinamarca arresta dos suposats còmplices de l'atemptat de Copenhaguen

Els sospitosos són acusats de proporcionar armes i menjar a l'autor dels trets

2
Es llegeix en minuts

Dos homes han sigut detinguts aquest dilluns per col·laborar presumptament amb el sospitós dels atemptats d'aquest cap de setmana a Copenhaguen, en què van morir dues persones i cinc agents van resultar ferits.

La Policia de Copenhaguen ha informat que les detencions es van produir aquest diumenge a primera hora del matí i al migdia, però no ha especificat ni el lloc ni les circumstàncies dels arrestos.

"Els dos homes són sospitosos d'haver ajudat amb paraules i fets l'autor dels atemptats armats an Krudttønden i Krystalgade (el centre cultural i el carrer on hi ha la sinagoga, respectivament)", ha informat la policia en un breu comunicat.

Els càrrecs amb què se'ls vol imputar són haver proporcionat les armes usades en els tirotejos i haver-lo amagat després dels atemptats, segons ha dit el seu advocat a mitjans digitals danesos.

Moviments del sospitós

La Policia ha informat a més que busca més testimonis per determinar els moviments del sospitós abans, durant i després dels dos atemptats, que es van produir en un interval de vuit hores entre dissabte a la tarda i diumenge a la matinada.

Diversos punts de la capital danesa han sigut objecte de registres i batudes en les últimes 24 hores, com un cibercafè a uns quants centenars de metres d'on va ser abatut el tirador i on segons mitjans danesos es van produir diversos arrestos, encara que la Policia no ha volgut donar-ne detalls.

Les autoritats han confirmat que és un jove de 22 anys nascut a Dinamarca i conegut per activitats delictives relacionades amb violacions de les lleis d'armes i actes violents.

Diversos mitjans digitals i televisions l'han identificat com a Omar Abdul-Hamid al-hussein i han distribuït diverses fotos seves.

Al-hussein havia sortit de presó fa dues setmanes després de complir part d'una condemna per un atac amb ganivet en un tren el 2013.

Els tribunals l'havien deixat lliure perquè encara que la pena era de dos anys, en feia més d'un que era a la presó i el judici d'apel·lació estava fixat per a l'agost d'aquest any.

La Policia no ha confirmat el nom del jove ni el seu historial, només que estava sota el radar dels serveis d'intel·ligència, fet que, unit a l'elecció dels escenaris per als atemptats, ha fet que es parli de teoria de la inspiració gihadista.

El jove va disparar presumptament contra un centre cultural on se celebrava un debat sobre blasfèmia al qual assistia l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per grups islamistes. En l'atac va resultar mort un cineasta danès de 55 anys i ferits tres agents.

D'aquí va fugir en cotxe i després va continuar en taxi fins al complex de Mjølnerparken, al barri multicultural de Nørrebro i on hi ha una alta concentració de població immigrant.

Notícies relacionades

Va reaparèixer vuit hores més tard a la sinagoga, al centre de la ciutat, on presumptament va matar un jove jueu danès i va ferir dos agents.

Va ser abatut per la policia a prop de l'estació de Nørrebro quatre hores més tard després de respondre amb trets quan li van cridar l'alto.

Temes:

Copenhaguen