ATAC TERRORISTA AL PAÍS NÒRDIC

L'autor dels dos tirotejos a Copenhaguen és un danès de 22 anys

El jove era un conegut de la policia per les seves "activitats criminals" relacionades amb armes

Els investigadors creuen que el mort intentava emular els atemptats de París

Imatge facilitada per la policia d’Omar abdul-Hamid al-Hussein, autor dels tirotejos a Copenhaguen. / EFE

Imatge facilitada per la policia d’Omar abdul-Hamid al-Hussein, autor dels tirotejos a Copenhaguen.
Imatge facilitada per la policia danesa en què es veu el cos de l’autor dels tirotejos de Copenhaguen, aquest diumenge.

/

1
Es llegeix en minuts

Dinamarca ha identificat el suposat autor dels atacs en les últimes hores a Copenhaguen, una persona que estava sota el radar dels serveis d'intel·ligència, encara que no ha sigut facilitada la seva identitat. Es tracta d'un jove de 22 anys nascut a Dinamarca, segons ha informat la policia.

L'individu, que ha sigut abatut aquesta matinada després d'una persecució policial de diverses hores , era conegut en l'ambient de bandes delinqüents de la capital danesa i "per activitats criminals relacionades amb violacions de les lleis d'armes i actes violents".

El jove va disparar presumptament contra un centre cultural on se celebrava un debat sobre blasfèmia al qual assistia l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per grups islamistes, i en aquell atac un cineasta danès va morir i tres persones van resultar ferits lleus. Després va fugir en un cotxe que va abandonar a tres quilòmetres del lloc i, des d'allà, va agafar un taxi al complex de Mjølnerparken, al barri multicultural de Nørrebro, on viuen molts immigrants.

En aquesta zona els agents van trobar roba i una arma automàtica que es creu que van poder ser usades en el primer atemptat, encara que falten les proves tècniques per assegurar-ho amb tota certesa, ha informat la policia de Copenhaguen en un comunicat.

ABATUT DESPRÉS D'UNA PERSECUCIÓ

Després d'estar allà uns vint minuts, va abandonar el lloc i va reaparèixer vuit hores després a la sinagoga, al centre de la ciutat, on va matar un jove jueu i va ferir dos agents.

Poc abans de les 04.00 hores (05.00 de la matinada a Espanya), va ser reconegut per la policia prop de l'estació de Nørrebro perquè la roba que portava coincidia amb la descripció del tirador de la sinagoga i, després de respondre amb trets a l'ordre d'alt dels agents, va ser abatut.

EMULANT PARÍS

Notícies relacionades

Respecte a les seves motivacions, la policia apunta que podria haver intentat emular els atacs terroristes de París. "No podem dir res sobre el motiu. Però possiblement l'home va actuar inspirat pels atacs de París i els d'organitzacions extremistes", ha dit en roda de premsa el cap dels serveis d'intel·ligència (PET), Jens Madsen.

Madsen ha dit que no hi ha constància que l'home hagi viatjat a alguna zona en conflicte amb presència de grups islamistes com l'Iraq o Síria.