DESAFIAMENT A L'EXCOLÒNIA BRITÀNICA

Nous xocs entre policia i manifestants a Hong Kong

Els enfrontaments obliguen a tancar les seus del Govern local

Un manifestant bloqueja el pas a un policia a Hong Kong, ahir.

Un manifestant bloqueja el pas a un policia a Hong Kong, ahir. / REUTERS / BOBBY YIP

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

Els enfrontaments diumenge a la matinada entre milers d'estudiants i policia van obligar ahir a tancar les seus del Govern de Hong Kong i van revelar que els dos bàndols estan perdent la paciència després de  més de dos mesos de protesta.

Les escenes de lluita ja són habituals a l'excolònia, amb els estudiants defensant-se amb els seus icònics paraigües i cascos dels policies armats amb porres i esprais de pebre. La baralla es va produir quan els primers van intentar envoltar les oficines governamentals i van ser repel·lits primer amb canons d'aigua i després amb càrregues.

Els enfrontaments van deixar desenes de ferits, alguns d'inconscients sobre el terra i el cap ensangonat. La policia ha informat que onze dels seus agents també van resultar ferits i que van practicar més de 40 detencions.

La iniciativa d'envoltar les seus per fer un pas endavant en la campanya de desobediència civil havia estat anunciada diumenge pels líders estudiantils davant la multitud que s'havia citat al barri d'Admiralty. Van al·legar la falta d'atenció governamental a la seva pretensió de sufragi universal amb lliure elecció de candidats.

FRACÀS / Alex Chow, secretari general de la Federació d'Estudiants de Hong Kong, va confessar ahir que el pla va ser «un fracàs perquè fins i tot algunes zones que estaven ocupades van ser netejades immediatament per la policia». Joshua Wong, el líder de 18 anys, va anunciar ahir que juntament amb dos estudiants més (un de secundària) començaran una vaga de fam «perquè és l'única via que queda».

Notícies relacionades

Leung Chun-Ying, cap executiu de l'excolònia, va advertir que la contenció de les forces de seguretat de les setmanes anteriors ha arribat a la seva fi. «Molts han malinterpretat la tolerància policial amb debilitat», va dir en roda de premsa.

Els últims enfrontaments en una crisi que ha estat pacífica i lúdica la major part del temps revela la frustració dels dos bàndols: els estudiants no han aconseguit cap fruit amb les protestes més grans que es recorden a l'excolònia i el Govern sembla cansat d'esperar que el simple pas del temps extingeixi el moviment estudiantil.