EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Israel dóna per mort l'alto el foc i reprèn els atacs

Almenys 40 palestins han mort en les quatre primeres hores de la treva de 72 hores que havien pactat Tel-Aviv i Hamàs

Bombardejos israelians al barri de Rafah, al sud de Gaza.

Bombardejos israelians al barri de Rafah, al sud de Gaza. / SAID KHATIB (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Menys de quatre hores ha durat l'alto el foc de 72 hores pactat pel moviment islamista Hamàs Israel i que havia entrat en vigor aquest divendres a les 08.00 hores locals (06.00 hores a Espanya), després d'acceptar una petició conjunta de l'ONU i els EUA. Almenys 40 palestins han mort a causa de trets de blindats israelians, segons han informat fonts mèdiques palestines. Els trets s'han produït a Rafah, al sud de la Franja de Gaza. Per la seva part, Israel ha acusat  Hamàs de "violació flagrant de l'alto el foc".

L'acord d'una treva humanitària havia estat anunciat aquesta nit pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i el cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry. L'anunci de treva s'ha fet públic després que l'enviat especial de l'ONU a la regió, Robert Serry, rebés confirmació tant d'Israel com de Hamàs del seu compromís d'adherir-se al cessament d'hostilitats.

Notícies relacionades

"Aquest alto el foc humanitari comença a les 08.00 hora local del divendres 1 d'agost del 2014. Durarà un període de 72 hores a menys que sigui estès. Durant aquest temps, les forces sobre el terreny es mantindran al lloc", s'indica en el comunicat conjunt de Ban i Kerry.

Després d'una nit d'intensos atacs d'artilleria sobre la franja, l'ofensiva israeliana es va aturar a l'hora acordada i tampoc s'han registrat llançament de coets des d'aleshores.