Guardó a UNA PERSONALITAT SUD-AFRICANA

Desmond Tutu obté el Premi Internacional Catalunya

El jurat valora la defensa dels drets humans per part de l'arquebisbe

Desmond Tutu.

Desmond Tutu.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'arquebisbe sud-africà i Nobel de la pau Desmond Tutu va guanyar ahir el XXVI Premi Internacional Catalunya, que des del 1989 atorga la Generalitat per reconèixer personalitats i oferir als catalans exemples de la més alta exigència. En aquest cas, Tutu va guanyar el guardó per la seva lluita contra l'apartheid i l'«activa defensa dels drets humans a tot el món». El conseller de presidència de la Generalitat, Francesc Homs, i el president delegat del guardó, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, van lloar en roda de premsa el guanyador per la seva «vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d'una integritat, un coratge i una capacitat ex-

cepcionals».

El jurat va atorgar per majoria absoluta el premi a Tutu, que recollirà la distinció el dimarts 3 de juny de mans del president Artur Mas en una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Generalitat. El guardó, dotat amb 80.000 euros i l'escultura de Tàpies La clau i la lletra, va rebre aquest any 162 candidatures, presentades per 187 institucions de 43 països i pels mateixos membres del jurat.

Notícies relacionades

De Ventós va destacar de Tutu que des de la seva implicació en la lluita per acabar amb l'apartheid a Sud-àfrica, ha estat «actiu en la defensa dels drets humans per tot el món», i va afegir que se'l considera la consciència moral de Sud-àfrica, a més a més d'icona de l'esperança. Homs va desvincular el fet que el premi hagi recaigut sobre l'arquebisbe sud-africà del procés sobiranista quan se li va preguntar per una possible relació: «El que no hem fet mai ni farem mai és utilitzar un premiat per a unes finalitats més concretes i a curt termini».

ELECCIONS A SUD-ÀFRICA / La concessió del premi a Tutu va coincidir amb la divulgació dels primers resultats oficials de les eleccions celebrades  dimecres a Sud-àfrica, que, com s'esperava, van donar la seva cinquena victòria al Congrés Nacional Africà (CNA). Segons els resultats oficials, que encara no són definitius, el CNA va obtenir més del 60% dels vots, fet que permetrà a l'actual president, Jacob Zuma, renovar el seu mandat malgrat els escàndols de corrupció que l'envolten. I a l'opositora Aliança Democràtica (DA), liderada per Helen Zille, passar del 16% dels sufragis al 25%.