EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Kerry nega haver dit que Israel es podria convertir a un Estat d''apartheid'

El secretari d'Estat dels EUA defensa la solució dels dos estats per a israelians i palestins

Kerry, durant una conferència de premsa a Washington, el 24 d’abril.

Kerry, durant una conferència de premsa a Washington, el 24 d’abril. / ALEX WONG (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry, ha negat aquest dimarts rotundament haver dit que la solució d'un Estat "unitari i binacional" per al conflicte entre israelians i palestins portaria a una situació d''apartheid' com la viscuda a Sud-àfrica.

"Israel és una democràcia vibrant i no crec, ni ho he dit mai, en públic ni en privat, que Israel és un Estat d''apartheid' o que pretengui convertir-se en un. Qualsevol que em conegui encara que sigui una mica ho sap sense cap mena de dubte", ha indicat Kerry en un comunicat emès expressament per aclarir la seva posició sobre aquesta polèmica i titulat 'En suport d'Israel'.

El secretari d'Estat ha desmentit així la informació publicada aquest cap de setmana en exclusiva pel nord-americà The Daily Beast en què s'assegurava que Kerry havia advertit en una reunió a porta tancada amb altres líders internacionals que Israel es podria convertir a un Estat d''apartheid' si no s'aconsegueix la solució dels dos estats --la que ell defensa-- en el conflicte entre israelians i palestins.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha precisat en la seva nota que el que va dir en aquell reunió va ser que a llarg termini un estat unitari i binacional "no pot ser l'Estat jueu democràtic que Israel es mereix ni l'Estat pròsper amb tots els drets que el poble palestí es mereix".

"Això és el que vaig dir i això és el que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit. Mentre que la ministra de Justícia, Tzipi Livni, i els exprimers ministres Ehud Barak Ehud Olmert han invocat el fantasma de l''apartheid' per subratllar els perills d'un estat unitari en el futur, aquesta paraula és millor deixar-la fora del debat aquí a casa", ha subratllat Kerry.

Polèmica també als EUA

El Departament d'Estat nord-americà ha publicat avui aquest comunicat després de la polèmica suscitada i en una jornada en què alguns representants polítics nord-americans de l'oposició republicana ja van alçar la seva veu per demanar a Kerry que es disculpés amb un soci tan vital per als EUA com Israel.

"No permetré que el meu compromís amb Israel sigui qüestionat per ningú, sobretot amb propòsits partidistes i polítics. Per això vull ser meridianament clar sobre el que crec i el que no crec", ha afirmat Kerry en la seva nota.

Impressió "equivocada"

"Tinc l'experiència suficient per saber el poder que tenen les paraules per crear una impressió equivocada, fins i tot quan no és intencionat", ha assenyalat.

"Si pogués rebobinar la cinta, hauria triat una paraula diferent per descriure el meu ferm convenciment que l'única manera en el llarg termini de tenir un Estat jueu i dues nacions amb dos pobles vivint un al costat de l'altre en pau i amb seguretat és a través de la solució dels dos estats", ha afegit.

Precedent

Aquesta no és la primera vegada que Kerry es veu obligat a disculpar-se per una suposada mala interpretació dels seus comentaris sobre Israel en el marc de les converses de pau amb els palestins, en què juga un paper de lideratge clau.

Notícies relacionades

El ministre d'Economia israeliana, Naftali Bennett, i el de Defensa, Moshe Ya'alon, entre altres responsables d'aquest Govern, van atacar Kerry a principis de febrer, després que aquest advertís a Israel que s'havia de preocupar per la possible campanya de boicot en contra seu en cas que fracassin les negociacions de pau.

El to de les crítiques d'aquests membres de l'Executiu israelià va ser tan gran que Kerry es va veure obligat a telefonar a Netanyahu per reiterar-li el seu rebuig "incondicional" a les campanyes de boicot i explicar-li que s'havien "distorsionat" les seves paraules.