CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Israel suspèn les negociacions amb els palestins després del pacte entre l'OAP i Hamàs

El Govern de Netanyahu acorda per unanimitat posar fi al diàleg fins que quedi clara la composició del futur Govern palestí d'unitat i quines polítiques portarà a terme

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

El Govern del ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha decidit  suspendre les negociacions amb els palestins després que l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) --liderada per Al-Fatah-- i el moviment islàmic Hamàs firmessin un acord aquest dijous per formar un Govern d'unitatGovern d'unitat i celebrar eleccions parlamentàries i presidencials.

Després de cinc hores de debat, el gabinet de seguretat de l'Executiu, reunit en una sessió d'urgència, ha aprovat per unanimitat posar fi al diàleg amb els palestins, propiciat pel secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, fins que quedi clara la composició del futur Govern palestí d'unitat i les polítiques que portarà a terme. El Gabinet de Netanyahu també ha decidit imposar sancions contra els palestins, principalment econòmiques.

"No hi haurà contactes"

"Fins ara els hem advertit que imposaríem sancions, i ara ho farem [...]. En el moment en què van anunciar que formarien un sol Govern, les negociacions s'han tornat impossibles. Abbàs ha anat massa lluny. No hi haurà contactes polítics amb els palestins", ha indicat una font del Govern israelià.

Els EUA van reaccionar dimarts passat de manera molt freda a l'anunci de la reconciliació entre les faccions palestines, i ha assenyalat que hauria de reconsiderar si continua amb l'ajuda que dóna actualment als palestins, ja que Hamàs està en la llista d'organitzacions terroristes elaborada pels EUA.

Compromís amb la no-violència

"Qualsevol Govern palestí s'ha de comprometre sense ambigüitats i explícitament amb la no-violència, reconèixer l'Estat d'Israel i acceptar els acords previs i les obligacions entre les parts", ha assegurat un funcionari de l'Administració de Barack Obama, en clara referència als punts que Hamàs ha rebutjat fins ara.

Notícies relacionades

La reacció de la UE ha estat molt diferent. Michael Mann, portaveu de la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha assegurat aquest dijous que "la UE pensa que l'acord de reconciliació entre Al-Fatah i Hamàs és un pas important cap a la solució de dos estats [...]. Però la prioritat segueix sent que continuïn les converses de pau entre Israel i els palestins".

El president palestí, Mahmud Abbàs, considera que "no hi ha incompatibilitat entre la reconciliació i les negociacions" i el cap de l'equip negociador palestí, Saeb Erakat, assegura que "Netanyahu i el seu Govern han estat utilitzant la divisió palestina com a excusa per no fer la pau i ara utilitzen la reconciliació amb el mateix propòsit".