Matteo Renzi accepta formar Govern i presenta la seva llista de ministres

El nou Executiu italià estarà compost per 8 dones i 8 homes

Renzi es dirigeix als periodistes al palau del Quirinal.

Renzi es dirigeix als periodistes al palau del Quirinal. / MAX ROSSI (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

Matteo Renzi, líder del Partit Democràtic (PD) italià, ha presentat un Govern paritari --8 dones i 8 homes--, "per primera vegada en la història d'Itàlia", d'una mitjana de 48 anys i compost per ministres de les forces de coalició, després d'una reunió de dues hores i mitja amb el president de la República, Giorgio Napolitano. L'anunci s'ha fet públic a la sala de premsa del palau del Quirinal, seu de la Presidència de l'Estat.

A més, el líder del PD, que jurarà el càrrec de primer ministre amb la resta del seu equip de Govern demà a les 11.30 hores, ha assegurat que el seu objectiu és donar a Itàlia "un Executiu d'esperança".

De la mateixa manera, Renzi, de 39 anys, ha agraït el paper del seu coreligionari, Enrico Letta, al capdavant del Govern durant els últims 10 mesos i ha augurat, per la seva part, "respostes concretes" per als problemes del país. "El país no té alternatives. Tenim la possibilitat de realitzar les reformes concretes que durant anys no s'han portat a terme (...) Ens fixem el 2018, però des de demà al matí començarem a treballar", ha assegurat Renzi.

Una vegada hagi jurat el càrrec, Renzi es convertirà en el cap de govern més jove de la història de la República italiana.

Coalició de nou partits

L'elecció d'aquest Gabinet arriba després de dos dies en què Renzi ha estat a la seu del PD preparant el llistat dels ministres que conforma aquest Executiu de coalició. El govern de Renzi està sustentat per nou partits, els més importants el Nou Centredreta (NCD) d'Angelino Alfano i Elecció Cívica (SC), fundat pel tecnòcrata i exprimer ministre Mario Monti.

Del nou equip ministerial formarà part l'economista Pier Carlo Padoan, fins ara vicesecretari general de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OCDE) i que es perfila com el nou responsable de Economia.

Notícies relacionades

Padoan, en una entrevista per al diari especialitzat en Economia 'Il Sole 24 ore', va assegurar que ha acceptat l'encàrrec de Renzi de ser el titular d'Economia, pel qual aquest divendres ha hagut de tornar de Sydney (Austràlia), on es trobava participant en una cimera del G-20.

Per la seva part, el líder del Nou Centredreta (NCD), Angelino Alfano, ocuparà, segons els mitjans italians, el ministeri de l'Interior i, de la mateixa manera, els seus coreligionaris Beatrice Lorenzin i Mario Lupi revalidarien els seus càrrecs en els ministeris de Sanitat e Infraestructures, respectivament.