CRISI POLÍTICA A ITÀLIA

Napolitano allarga els temps abans d'encarregar a Renzi la formació de Govern

El president es pren aquest diumenge de reflexió després d'una jornada d'intensos contactes polítics

Berlusconi rebutja recolzar el nou Executiu mentre que Alfano posa condicions

El president italià, Giorgio Napolitano, després de tancar la ronda de contactes polítics, aquest dissabte al palau del Quirinale, a Roma. / EFE / CLAUDIO ONORATI

El president italià, Giorgio Napolitano, després de tancar la ronda de contactes polítics, aquest dissabte al palau del Quirinale, a Roma.
Silvio Berlusconi saluda els periodistes, després de reunir-se amb Napolitano.
Angelino Alfano, de l’NCD, de centredreta, abandona el palau del Quirinal.

/

3
Es llegeix en minuts

El cap d'Estat de ItàliaGiorgio Napolitano, ha donat per tancada aquest dissabte la ronda de consultes per buscar una solució després de la dimissió del primer ministre, Enrico Letta, però, en contra del que s'esperava, no ha comunicat quan encarregarà formar el pròxim Executiu, un indici que s'allarguen els temps per a l'aspirant, Matteo Renzi.

S'esperava que Napolitano anunciés entre aquest dissabte i aquest diumenge el nom de la persona encarregada de recollir els consensos per poder formar un Executiu, però el silenci del president fa pensar que aquest diumenge serà de reflexió i que només a última hora del dia o ja el dilluns donarà el mandat.

Una decisió que fa pensar que la possible formació d'un nou Executiu encapçalat pel líder del Partit Demòcrata, Matteo Renzi, no sigui tan fàcil, ni tan ràpida, com en un principi s'havia pensat. La ronda de consultes s'ha realitzat amb un "ritme intens" perquè la persona que rebi el mandat "tingui l'espai i la serenitat" per formar el nou Govern, ha assenyalat Napolitano.

Al palau del Quirinale, seu de la presidència de la República, han acudido els principals grups parlamentaris, encara que no Renzi, que es ha quedat a Florència on ha portat a terme una ronda de consultes per elaborar la seva possible llista de ministres.

El Partit Demòcrata (PD) tras la reunió amb Napolitano ha anunciat per primera vegada de manera oficial la disponibilitat del seu líder, Matteo Renzi, per formar un Executiu de coalició tras la dimissió de Letta. Una dimissió forçada pel propi Renzi, qui dijous passat va indicar la necessitat d'iniciar una nova fase de l'Executiu per treure al país de la paràlisi.

El rebuig de Berlusconi i les condicions d'Alfano

No serà fàcil per a Renzi, com s'ha pogut observar arran de les declaracions fetes per les forces polítiques. El partit Nou Centredreta (NCD) d'Angelino Alfano, el suport del qual és vital per a la formació del nou Executiu, s'ha mostrat favorable a un nou Govern de coalició, però ha posat algunes condicions, entre elles la de no acabar les negociacions en només 48 hores. Alfano, antic lloctinent de Silvio Berlusconi i que va crear el seu propi partit el novembre passat, ha advertit que el seu suport estarà condicionat al fet que el futur programa del govern no "prengui una deriva cap al centreesquerra" i que reculli les idees del centredreta.

Per la seva part, l'exmandatari italià Silvio Berlusconi ha reiterat que el seu partit, Força Itàliano recolzarà al possible nou Executiu i que "seguirà fent una oposició responsable". No obstant, el tres vegades primer ministre ha assegurat que la seva formació sí que recolzarà algunes reformes com la nova llei electoral, forjada en col·laboració amb el líder del PD.

Àrdues negociacions

Si finalment Renzi és l'encarregat de formar Govern haurà de realitzar una àrdua negociació amb el Nou Centredreta i les altres forces centristes, Elecció Civica i el grup Populars per a Itàlia-UDC, que li han donat el seu suport condicionat.

Notícies relacionades

Com en el cas de Letta, Renzi no tindria problemes perquè el seu Govern superi el vot d'investidura a la Cambra dels Diputats, perquè el seu partit ja compta amb la majoria absoluta de 293 dels 316 escons. La situació més difícil es donarà al Senat, ja que el PD compta amb 107 escons i la majoria absoluta és de 161, i per això els 31 del Nou Centredreta d'Alfano, els set d'Elecció Civica i els 12 del grup Populars Per a Itàlia-UDC, són fonamentals.

La jornada de també ha estat la de la protesta del Moviment 5 Estrelles (M5S), liderat pel còmic Beppe Grillo, que va organitzar una concentració davant la Cambra dels Diputats contra la gestió d'aquesta crisi de Govern i va evitar anar a la ronda de consultes. Tampoc va participar en aquesta ronda la ultradretana Lliga Nord, al considerar que no feia falta consultar una solució que ja estava escrita, va explicar el seu líder, Matteo Salvini.