INCERTESA A ROMA

Letta anuncia la seva dimissió com a primer ministre d'Itàlia

El 'premier' italià presentarà aquesta tarda la renúncia a Giorgio Napolitano després de presidir el seu últim Consell de Ministres

Matteo Renzi, el nou líder del Partit Democràtic, ha forçat la crisi advocant per la formació urgent d'un nou Executiu

Combo d’imatges de Matteo Renzi (esq.) i Enrico Letta.

Combo d’imatges de Matteo Renzi (esq.) i Enrico Letta. / VINCENZO PINTO / GABRIEL BOUYS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

El primer ministre d'Itàlia, Enrico Letta, ha anunciat aquest dijous la seva intenció de dimitir demà de les seves funcions davant el cap de l'Estat, Giorgio Napolitano, després que la directiva del Partit Democràtic (PD) hagi aprovat la proposta del seu secretari general, Matteo Renzi, de "girar full" i afavorir la formació d'un nou Govern que substitueixi l'actual del seu coreligionari Enrico Letta.

Després de la reunió de la directiva, que ha estat abandonada pels simpatitzants de Letta, la votació ha acabat amb 136 vots a favor del pla de Renzi, 16 en contra i dues abstencions. Letta presentarà la dimissió a Napolitano després de presidir el seu últim Consell de Ministres, segons fonts governamentals.

Gràcies, Enrico Letta, quedes acomiadat i ara anem cap a una "nova fase", un "canvi radical". Més o menys així es pot resumir la decisió presa aquest dijous pel progressista PD, primer accionista de l'actual Executiu de coalició, de canviar l'actual primer ministre. Sense passar per unes eleccions, sinó col·locant Matteo Renzi, de 39 anys i alcalde de Florència, a Palazzo Chigi, la Moncloa d'Itàlia, i entreveient-hi una durada fins al 2018, caducitat natural de la legislatura. Per fer en aquests anys "aquelles reformes que mai s'han fet", segons ha dit Renzi, que al desembre va ser elegit en unes primàries amb el 68% dels vots.

Letta no ha participat en la reunió "perquè es pugui discutir amb més serenitat", ha dit, però a mitja tarda ha anul·lat una visita oficial que havia de fer a Londres a final de mes. D'acord amb el que ha transcendit de Presidència, Letta té intenció de presentar la seva dimissió formal aquesta nit i dilluns que ve Renzi ja anunciarà la composició del seu Executiu, si bé el president de la República, Giorgio Napolitano, es podria prendre un temps per consultar les forces polítiques i, teòricament, emplaçar l'Executiu al Parlament per verificar si compta o no amb una majoria.

Pacte amb Berlusconi

Notícies relacionades

Les minories conservadores del Nou Centre Dreta Opció Cívica, que juntament amb els progressistes recolzaven el Govern de Letta, seguiran formant part de la majoria com fins avui, fet que evidencia que Renzi ja havia pactat amb ells el canvi de cavall en la presidència. D'altra banda, el mateix Renzi ja havia acordat l'elaboració d'una nova llei electoral amb Silvio Berlusconi, que representa l'oposició.

"Cal obrir una fase nova, amb un Govern nou, per sortir del pantà" en què es troba Itàlia des de fa 20 anys, ha dit Renzi a la direcció progressista. Ha afegit que el PD "ofereix la seva disponibilitat per a un canvi radical".