CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA A SÍRIA

La UE insta Guinea Bissau a complir les seves obligacions sobre refugiats

El ministre d'Exteriors del país africà ha dimitit després de l'incident dels 74 sirians que van viatjar a Lisboa sense papers

Un nen refugiat sirià camina pel camp de refugiats de Zatari a Mafraq (Jordània), aquest dijous.

Un nen refugiat sirià camina pel camp de refugiats de Zatari a Mafraq (Jordània), aquest dijous. / JAMAL NASRALLAH (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha instat aquest divendres les autoritats de Guinea Bissau a complir amb les seves obligacions internacionals després de l'incident registrat dimecres a l'aeroport de Bissau, que va afectar 74 refugiats sirians i la tripulació d'un avió portuguès.

En un comunicat, Ashton ha mostrat "profunda preocupació pel greu incident" en què es va veure embolicada la tripulació d'una aeronau de la companyia portuguesa TAP-Air Portugal, que va ser forçada a acceptar els refugiats sirians en el vol amb destinació a Lisboa.

L'alta representant de la UE ha assenyalat que els empleadts de TAP van ser "obligats per un alt dirigent de les autoritats de transició de Guinea Bissau, acompanyat per militars, a portar 74 presumptes ciutadans sirians amb passaports il·legals des de Bissau fins a Lisboa, sense respectar el dret internacional". "Això planteja seriosos dubtes sobre l'eficàcia de l'Estat de dret a Guinea Bissau i sobre la voluntat de les autoritats de respectar-lo", ha afirmat Ashton.

Dimissió al Govern

Aquest mateix divendres el ministre d'Exteriors del Govern de transició de Guinea Bissau, Delfim da Silva, ha anunciat que dimiteix pel cas, han informat els mitjans portuguesos

Els 74 refugiats sirians --entre els quals hi havia 21 nens, 38 homes i 15 dones, una d'elles embarassada-- han estat arrestats per utilitzar documentació falsa al desembarcar a Lisboa, on han demanat asil polític. Els refugiats havien arribat a Guinea Bissau en un altre vol procedent de Casablanca (Marroc).

Falta de seguretat

L'aerolínia portuguesa TAP ha anunciat la suspensió de la ruta entre Lisboa i Bissau pel "greu error de seguretat" de les autoritats del país africà, que va permetre viatjar a aquestes persones amb passaports falsos.

Ashton també ha instat les autoritats de transició a complir amb els seus compromisos de "combatre la impunitat" i organitzar unes eleccions "lliures, justes i inclusives el 16 de març vinent que permetin el retorn del país a l'ordre constitucional, la democràcia i l'Estat de dret".

Cop d'Estat

Notícies relacionades

A Guinea Bissau es va produir el 12 d'abril del 2012 un cop d'Estat i tres dies després, els militars colpistes i els partits polítics van crear un Consell Nacional de Transició per governar el país durant un any, però que encara segueix supervisant el procés.

El cop es va produir abans de la segona volta de les eleccions presidencials, convocades per al 29 d'abril d'aquell any, en què l'aleshores primer ministre, Carlos Gomes, avui exiliat a Lisboa, sortia com a favorit.