Obama i Raúl Castro es donen la mà en el funeral de Mandela

Es tracta d'un gest sense precedents entre els líders de dues nacions en conflicte durant dècades

Mentre que alguns veuen un acostament entre els EUA i Cuba, els anticastristes critiquen el "pèssim missatge polític"

Salutació entre Obama i Raúl Castro. / periodico

3
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, i el de Cuba, Raúl Castro, s'han donat aquest dimarts la mà durant l'ofici religiós en homenatge a Nelson Mandela que s'ha celebrat a l'estadi FNB de Johannesburg.

El gest sense precedents entre els líders de dues nacions en conflicte durant dècades ha tingut lloc quan Obama es dirigia cap a l'estrada des de la qual s'ha adreçat als milers de sud-africans presents en la cerimònia.

Castro, que ha mostrat un somriure a l'estrènyer la mà a Obama, també intervé amb una al·locució durant l'esdeveniment que s'ha celebrat sota una intensa pluja al cèlebre barri de Soweto, a Johannesburg.

El president de Cuba, Raúl Castro, ha qualificat com a "normal" i de gent "civilitzada" l'encaixada de mans amb Obama, mentre que per la Casa Blanca "no ha estat una trobada planejada amb antelació", segons ha dit a diverses cadenes de televisió un alt funcionari que ha demanat l'anonimat. Altres fonts apunten que després d'un gest aparentment innocent hi ha un tímid primer pas per permetre l'aixecament en el futur de sancions i bloquejos comercials a l'illa, en una situació econòmica gairebé insostenible amb el gairebé únic suport d'una Veneçuela també en problemes.

Un centenar de mandataris de tot el món

Prop d'un centenar de mandataris de tot el món han assistit a l'ofici religiós. L'expresident Mandela va morir dijous passat als 95 anys al seu domicili a Johannesburg, després d'una llarga convalescència per problemes respiratoris.

Reacció anticastrista

L'exili cubà a Miami no ha trigat a reaccionar davant el gest simbòlic entre Obama i Castro. Fonts anticastristes han qualificat aquest dimarts de "decebedor", "indigne" i "desencertat" que el president dels EUA donés la mà a Raúl Castro. Les obertes crítiques contra la salutació d'Obama a Castro han estat unànimes entre les organitzacions de l'exili cubà, que no estalvien desqualificacions a un acte que han titllat d'"hipocresia diplomàtica" i insensibilitat amb les víctimes de la repressió castrista a Cuba.

"És trist que Obama doni la mà a un dictador (Raúl Castro) que té la seva enfangada de sang", i que ho faci precisament avui, aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, ha dit a Efe Ramón Saúl Sánchez, president del Moviment Democràcia. En opinió de Sánchez, hauria estat un "gest digne" per part d'Obama "no donar la mà a un dictador" que "assetja els opositors acarnissadament". Ha criticat, a més, que fos, "aparentment", el mateix Obama qui iniciés l'encaixada de mans.

Per Ofelia Acevedo, viuda de l'opositor cubà Oswaldo Payá, fundador del Movimiento Cristiano de Liberación (MCL), el pitjor d'aquesta encaixada de mans és que es produeix en moments en què a Cuba "hi ha una repressió immensa" i una atmosfera de coacció i "violació dels drets humans permanent". "Com deia el meu marit, els cubans seguim sense tenir dret als drets", ha dit a Efe Acevedo.

Missatge polític

Notícies relacionades

El gest d'Obama també ha generat fortes crítiques al Directorio Democrático, que, per mitjà del seu director, Orlando Gutiérrez, ha assegurat que la salutació "envia un pèssim missatge polític", enmig de "tanta repressió als carrers de Cuba". En termes semblants s'ha expressat Ángel Desfana, director de Plantados, que ha sostingut que, si bé el protocol exigeix la salutació entre els mandataris, "en el cas d'un dictador assassí com Castro no ha estat encertat" que Obama li donés la mà.

També ha tingut paraules dures per a Obama la presidenta de Madres y Mujeres Antirepressión por Cuba (M.A.R por Cuba), Sylvia Iriondo, que ha subratllat que el president d'una "nació (EUA) que és un bastió de la democràcia no ha de donar la mà a un dictador i un assassí".