XXV EDICIÓ DEL PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA

Malala: "Vull ser la que lluita pel dret a l'educació"

La Generalitat premia la nena pakistanesa atacada pels talibans

L'exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland comparteix el guardó

El president Artur Mas, flanquejat per Malala Yusafzai (dreta) i Gro Harlem Brundtland (esquerra).

El president Artur Mas, flanquejat per Malala Yusafzai (dreta) i Gro Harlem Brundtland (esquerra). / RICARD NADEU

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / Barcelona

Amb el seu particular concepte de l'etiqueta -un preciós sari de colors càlids característic del seu Pakistan natal-,Malala Yusafzaiva brillar ahir al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat per molts motius.

La nena de 16 anys acabats de fer, guardonada amb elpremi Internacional Catalunya, va deixar bocabadat l'auditori no solament pel contingut del seu discurs en favor del dret de les nenes a rebre educació sinó també per l'aplom, la força i la convicció amb què el va posar en escena.

Un premi, en la seva 25a edició, que va ser compartit amb l'exprimera ministra noruega i exsecretària de l'Organització Mundial de la SalutGro Harlem Brundtland.El guardó està dotat amb 80.000 euros i l'escultura de 'La clau i la lletra' d'Antoni Tàpies.

ATEMPTAT DELS TALIBANS

Víctima d'unatemptat talibà l'octubre del 2012 per defensar eldretde les nenes aassistira l'escola al seu país -una bala disparada a boca de canó al cap li va travessar el crani i va anar a allotjar-se al costat de l'espina dorsal-, Malala va deixar clar ahir que no vol el paper de víctima, malgrat que l'atac gairebé li costa la vida. «¿Qui sóc jo?», es va preguntar en veu clara, gairebé impròpiament compassada i potent per a una jove de la seva edat. «¿Sóc la dona a qui van disparar els talibans?», va continuar amb les seves preguntes retòriques. «No vull ser aquesta, vull ser la que lluita pel dret a l'educació de tots, homes i ­dones».

La seva recuperació, tenint en compte la gravetat de les conseqüències de l'atac perpetrat fa menys d'un any, ha estat molt bona, encara que pateix seqüeles ostensiblement visibles en un ull.

Tot seguit va exposar com els talibans vulneren els drets de les dones a la vall del Swat, una de les zones del Pakistan amb més activitat insurgent. La nena ha recordat que al Pakistan algunes persones maten en nom de l'islam per coses banals com pot ser anar a l'escola o escoltar música. Després d'agrair les mostres de suport dels seus mateixos companys d'escola i els missatges procedents de tots els racons del món, Malala va destacar la importància de treballar units per aconseguir objectius. «No estic sola», va celebrar.

Abans d'acabar el seu discurs amb una crida a la iniciativa pròpia per actuar -«El meu missatge és que no espereu que ningú ho faci,

feu-ho per vosaltres mateixos»-, Malala es va dirigir als nens del món: «És hora d'aixecar-nos i demanar els nostres drets, és molt fàcil condemnar els altres sense aixecar-se i parlar. Aixequeu la veu, la vostra veu pot canviar el món».

"JOVE I GRAN"

L'exprimera ministra noruega, que com Malala ha agraït el premi amb unes primeres frases en català, ha dit que ajuntar «una dona jove i una de gran» en el guardó significa que Catalunya demostra que també es fixa en el talent de la joventut.

Notícies relacionades

En el seu discurs, Brundtland va recórrer la seva prolixa carrera professional i es va desfer enelogis a Malala. «Estic contenta de compartir escenari amb una dona jove a qui admiro, i sé que ella vencerà i serà un canvi que necessitem en un món desolat per la pobresa».

Bruntdland, que va ser directora de l'Organització Mundial de la Salut, va recordar que, tot i haver crescut en una Europa en guerra, va tenir sort per viure en un país democràtic on els drets dels nens eren respectats. Cosa que desitja per a tot el món.