Mursi desafia l'Exèrcit i reivindica la seva legitimitat per seguir en el poder

El president rebutja l'ultimàtum, però demana als ciutadans que evitin la violència

Seguidors de Mohammad Mursi es manifesten en suport del president, ahir a la nit al Caire.

Seguidors de Mohammad Mursi es manifesten en suport del president, ahir a la nit al Caire. / MOHAMMED SABER (EFE)

4
Es llegeix en minuts

El president d'Egipte, MohammadMursi, no ha fet cas de l'ultimàtum de 48 hores de l'Exèrcit, que expira aquest dimecres a la tarda, i ha reivindicat la seva legitimitat per mantenir-se en el poder, durant un discurs televisat a última hora de dimarts dirigit a la nació. En l'al·locució, va assenyalar que "no hi ha alternativa a la legitimitat", a pesar de les protestes massives al carrer, tot i que va exhortar els egipcis a no actuar mai violentament contra les Forces Armades ni contra la policia.

Mursi va assegurar en la intervenció que estava disposat a vessar la seva sang per defensar aquella legitimitat obtinguda a les urnes i va acusar de la crisi social i política actual les "restes de l'antic règim", en al·lusió a militars fidels a l'expresident Hosni Mubarak. "Jo sóc el president d'Egipte", va proclamar en l'apassionada intervenció, abans d'assegurar que els que agiten les protestes estan atacant l'actual sistema democràtic egipci.

Ja abans del discurs televisat, el president egipci havia demanat a les Forces Armades que retiressin l'ultimàtum que li van donar dilluns perquè "atengui les demandes del poble", en un missatge al seu compte oficial de Twitter.

Un portaveu de l'oposició va considerar que la intervenció televisada de Mursi podia qualificar-se com una "declaració de guerra". 

JORNADA DIFÍCIL

Els partidaris i opositors al president egipci, Mohammad Mursi, van tornar-se a enfrontar als carrers del país aquest dimarts, en un moment d'alta tensió política marcat per diferents dimissions i negociacions per resoldre la crisi. Centenars de milers de manifestants van omplir completament la cèntrica plaça cairota de Tahrir per forçar la marxa del mandatari i la celebració d'eleccions anticipades.

"Les masses que es manifesten contra Mursi ja li han pres la seva legitimitat. Necessitem nous comicis", va dir a EFE el manifestant Mahmud Abdulah, envoltat de persones que onejaven banderes d'Egipte. Els manifestants van corejar consignes a favor de l'Exèrcit, que ahir va donar un ultimàtum de 48 hores a les forces polítiques perquè arribin a un acord perquè, contràriament, va amenaçar d'imposar un pla d'actuació o full de ruta.

El xeic Mohammad Nasser, membre d'una organització religiosa que defensa l'Estat civil, va assegurar a EFE que Mursi ha de renunciar per evitar que esclati una guerra civil i va defensar que les Forces Armades protegeixin la revolució, però no governin. Davant la demostració de força dels opositors, un gran nombre de manifestants islamistes es va concentrar davant d'una mesquita del barri de Ciutat Nasser, al nord-oest del Caire, per recolzar la legitimitat del president.

OPINIONS

Els participants van cridar lemes com "Mursi, t'estimem" o "el poble vol aplicar la llei de Déu", mentre molts portaven a les mans bastons i exemplars de l'Alcorà. Per al membre a la Unió Mundial dels Ulemes Musulmans, Khaled Jalif, la solució de la crisi actual passa per recórrer a les urnes i respectar els resultats, o "baixar tots a les places i que vencin els més nombrosos". Un altre participant, Ahmad Munir, va lamentar l'entrada en les escena política de les Forces Armades per suposadament donar ales als que volen la renúncia d'un president elegit democràticament.

Encara que les marxes van ser pacífiques majoritàriament, seguidors i detractors de Mursi es van enfrontar en alguns casos, cosa que va causar almenys un mort i 72 ferits al país, segons xifres del Ministeri de Sanitat. La tensió política és palpable quan falta menys d'un dia perquè venci l'ultimàtum de l'Exèrcit.

CONFUSIÓ

El president va assenyalar en un comunicat de matinada que l'avís de les Forces Armades tenia "connotacions que podien causar confusió", sense precisar quines, després que l'Exèrcit matisés que el seu ultimàtum no era un "cop militar". Presidència va insistir que està fent "passos pràctics" cap al diàleg nacional per evitar aprofundir en la divisió del país, al mateix temps que diferents corrents islamistes --entre ells els Germans Musulmans-- van reiterar el seu suport a Mursi.

En un intent per acostar posicions, el mandatari es va reunir avui amb el primer ministre, Hixam Qandil, i amb el titular de Defensa, Abdul-Fatah al-Sissi. Hores abans, el mandatari va mantenir una cita urgent amb el Govern sense la participació d'Al-Sissi ni del ministre de l'Interior, Mohammad Ibrahim.

Mentrestant, l'Executiu sembla esquerdar-se, amb la dimissió de sis ministres, els portaveus presidencials Omar Amer i Ihab Fahmi, i el portaveu del Consell de Ministres, Alaa al-Hadidi. El Govern va confirmar que van presentar la seva renúncia els titulars d'Afers Estrangers, Mohammad Amr; de Turisme, Hixam Zaazu; de Telecomunicacions, Atef Helmi; d'Afers Parlamentaris, Hatem Bagato, i de Medi Ambient, Khaled Fahmi.

FALTA DE SUPORS

Notícies relacionades

A aquests cinc es va sumar després el ministre d'Estat per a Afers de l'Esport, Al-Ameri Faruq, que va considerar en declaracions a l'agència estatal, Mena, que "les actuals circumstàncies no ajuden a treballar". La progressiva falta de suports de Mursi va quedar patent també amb la petició del principal partit salafista d'Egipte, Al-Nur, perquè se celebrin eleccions presidencials anticipades, com reclamen els opositors.

Mentrestant, entre aquests últims, el Front del 30 de Juny, que aglutina diversos grups com els de la iniciativa "Tamarrud" (Rebel·lió), va anunciar que ha elegit el premi Nobel de la pau Mohammad al-Baradei com a representant encarregat de preparar una transició política. Els moviments de pressió també van arribar de la judicatura, ja que el Tribunal de Cassació va invalidar avui el nomenament de Talaat Ibrahim com actual fiscal general i va obligar a restituir a l'anterior, Abdelmeguid Mahmud, cessat per Mursi el novembre passat.