La premsa dels EUA destaca la fortalesa dels ciutadans davant el terrorisme

'The Boston Globe' afirma que davant l'atemptat prevaldrà l'històric esperit de superació de la ciutat

"Hem sobreviscut a altres atacs i sobreviurem al que vingui", subratlla l'editorial de 'The Chicago Tribune'

’The Miami Herald’.

’The Miami Herald’.

3
Es llegeix en minuts
MONTSE BARAZA / Barcelona

El dolor ens farà més forts. Aquesta és la conclusió a què ha arribat lapremsa dels Estats Units a l'hora de valorar l'atemptat en la marató de Boston, que ha deixat un balanç de tres morts i més de 140 ferits. Els principals diaris de la Costa Est del país, que han tret les primeres edicions quan encara no se sabia res de l'autoria de l'atac, han recordat els brutals atemptats de l'11-Sa Nova York i Washington, el 2001, que van marcar un abans i un després en la relació del país amb el terrorisme i han subratllat que des d'aleshores els nord-americans han après a afrontar aquesta mena de tragèdies.

El principal diari de la capital de Massachusetts,The Boston Globe, destaca al seu editorial, titulat 'Després de l'atemptat, la ciutadania ha de prevaler', l'"esperit de resiliència de la ciutat", la capacitat de superar les adversitats. El diari considera que les bombes a la marató es trobaran cara a cara amb aquesta capacitat de resistència. "Davant el pitjor de la naturalesa humana, Boston traurà el millor" i "el món veurà que la qualitat i el compromís de la ciutat són immutables", subratlla. El diari recorda que les explosions es van produir en un acte ciutadà i quan els atletes d'elit ja feia hores que havien acabat la carrera.

"No ens paralitzarà la por"

Un altre article del diari, firmat perScot Lehigh, ja porta un títol que és tota una declaració de principis: 'Un cop fort, però una ciutat més forta'. Lehigh ja recull els dubtes sobre si l'atemptat va ser obra d'un grup internacional o bé va ser un acte de terrorisme domèstic, i afirma que tant si els autors són uns o altres, es tracta de terrorisme. Davant d'això, conclou, no valen les reaccions de por. "Hem d'aprendre d'això. I ho farem. Necessitem revisar el pla de seguretat de la marató i d'altres esdeveniments públics. Però la vida segueix. No ens paralitzarem per la por. Prendrem precaucions. Però no ens acovardirem. Al capdavall, això és Boston".

"Sobreviurem al que vingui"

A Chicago, ciutat on Barack Obama va començar la seva carrera política,The Chicago Tribune obre la portada precisament amb una frase del president: "Trobarem el que ha fet això". Com el Globe, en uneditorial titulat 'Una Amèrica més resilient', el diari d'Illinois apel·la a la fortalesa dels nord-americans i a la seva capacitat de créixer davant les dificultats. Recorda que l'11-S o l'atemptat d'Oklahoma van posar a prova la "resiliència creixent del poble americà"; "una nació amb una gent que ja no pot ser trasbalsada tan fàcilment", i subratlla que a Boston, "tot i el xoc inicial, al vídeo de la primera bomba s'hi veu més gent acostant-se a la zona zero per ajudar que fugint". En aquest sentit, apunta que ara "hi ha més sentit d'ajuda que de desesperança". "Hem superat això abans i ho tornarem a superar. Hem sobreviscut a altres atemptats, i sobreviurem al que vingui", adverteix abans de concloure: "Gent amb ments recargolades poden fer-nos mal i omplir titulars, però cada vegada perden habilitat per fracturar-nos".

Notícies relacionades

A Nova York,The New York Timesdestaca el fet que l'atemptat es va produir en un esdeveniment ciutadà quan a la meta ja només quedaven corredors aficionats i espectadors, i cita una frase d'Obama per afirmar que "Boston és una ciutat forta i resilient". Al seu editorial, el rotatiu adverteix: "Cap atemptat és suficient per trencar una tradició que pertany a la història dels Estats Units". "L'atemptat tornarà l'any que ve, no importa la seguretat que es requereixi, i la gent animarà el doble de fort", insisteix.

A la capital del país,The Washington Postobre la portada amb el titular 'Acte de terror', i subratlla que aquest atac demostra la dificultat per prevenir tots i cadascun dels plans d'atemptat que es puguin preparar al país. Alseu editorial, el diari destaca la "maduresa de la nació per afrontar aquests cops".