CONTROVÈRSIA SOBRE EL PATRIMONI DELS KIRCHNER

El món de la cultura se suma a la polèmica entre l'actor Ricardo Darín i la presidenta argentina

Cristina Fernández va replicar a Facebook que "no hi ha hagut funcionaris públics més investigats que el meu marit i qui li escriu"

Darín i la presidenta Fernández comenten a Buenos Aires l’Oscar recollit per l’actor el 2010.

Darín i la presidenta Fernández comenten a Buenos Aires l’Oscar recollit per l’actor el 2010. / AP

3
Es llegeix en minuts

El món de la cultura argentina s'ha sumat aquest dimarts a l'encesa polèmica entre la presidenta argentina,Cristina Fernández, i l'actor argentíRicardo Darín, iniciada després que aquest posés en dubte l'origen delpatrimoni presidencial.

"Voldria que algú m'expliqués el tema del creixement patrimonial delsKirchner. Els hauria de caure la cara devergonya. ¿Com pot ser?", es va preguntar Darín en unaentrevista amb la revista 'Brando', a la qual Fernández va respondre ambduresa. "No hi ha hagut funcionaris públics més denunciats penalment iinvestigats per la justícia argentina en matèria d'enriquiment que qui va ser el meu marit i company de tota la vida [Néstor Kirchner] i qui li escriu", va dir la mandatària en unacarta publicada diumenge a Facebook.

L'actor argentíFederico Luppi ha assenyalat aquest dimarts que les crítiques de Darín reflecteixen un "desconeixement polític del que està passant al país", que no té en compte "altres coses notables que estan passant que són bones". "Més queingenu, és un'pelotudo' [estúpid]", ha contestat Luppi al referir-se al protagonista de l'oscaritzada 'El secreto de sus ojos', i ha afegit que el seu discurs és "poc adult, poc agut i amb tufoportunista".

Durant l'entrevista, Darín va opinar que l'Argentina està al "començament del camí delfanatisme" perquè la discrepància delkirchnerisme "es construeix gairebé com l'enemic" i alguns col·legues li han donat avui la raó.

"No és tot el model, però l'insult i l'atac sistemàtic a qui opina diferent n'és una part important. Feu-vos-en càrrec", ha escrit a Twitter el director de cine argentíJuan José Campanella. Campanella, que va dirigir Darín a 'El secreto de sus ojos', assegura que va ser "insultat iamenaçat" per "alguns tuiters K (kirchneristes)" només per preguntar si realment la carta la va escriure la presidenta argentina.

Més dubtes

El prestigiós director i guionista de cine no va ser l'únic que va tenir dubtes sobre l'autoria de la missiva. "Jo crec que això de la carta a Darín és unabroma... Per mi no ho va escriure la presidenta... ¿Algú sap si és cert?", ha tuitejat la protagonista d''El último Elvis',Griselda Siciliani.

Altres famosos argentins van optar per l'humor, com el comediant i conductor de ràdio i televisióSebastián Wainraich, que ha escrit a Twitter que "[el president uruguaià Pepe] Mujica li està escrivint una carta a [l'actor Osvaldo] Laport, [el mandatari xilè Sebastián], Piñera a Manguera [sobrenom de l'actor i boxejador Gonzalo Valenzuela]".

Donada la seva similitud fonètica, tampoc van faltar les al·lusions aClarín, el grupmultimèdia més gran del país i blanc habitual de crítiques governamentals.

"¿Hi haurà propaganda oficial 'Darín menteix"?, ha tuitejat amb sorna l'actriuVerónica Llinás.

Silenci familiar

En el polaritzat debat també destaquen alguns significatius silencis, com el de la germana de Darín,Alejandra, que presideix l'Associació Argentina d'Actorsi es considera pròxima al kirchnerisme.

En la seva carta, la presidenta argentina va recordar que Darín va estar involucrat el 1991 en un causa percontraban d'una camioneta d'alta gamma i també va aprofitar per fustigar el governador de Buenos Aires,Daniel Scioli, a qui va acusar d'estalviar en dòlars i no informar de la seva riquesa. Scioli, un dels pocs polítics que podria fer ombra electoral a Fernández, segons les últimes enquestes, s'ha vist forçat a revelar avui que té dipositats201.175 dòlars al seu compte bancari.

Conversa privada

Notícies relacionades

Darín va recomanar a la presidenta que "baixi l'adrenalina i cridi a unareconciliació" durant l'entrevista, però després de l'enrenou ocasionat va intentar rebaixar el to del debat i va demanar continuar-lo en privat. "Respecto i agraeixo que m'hagi contestat, però en un punt crec que hi ha hagut un telèfon descompost. El millor és parlar de manera privada", ha dit aquest dimarts l'intèrpret al diariLa Nació.

Segons aquest rotatiu, el patrimoni dels Kirchner ha passat de 6 milions de pesos (al voltant d'1,2 milions de dòlars) el 2003, quan el desaparegut expresidentNéstor Kirchner va assumir el poder, a 70,5 milions (uns14 milions de dòlars). Fernández sosté que l'augment de la sevafortuna és degut a la seva trajectòria com a "exitosaadvocada i presidenta", tal com va respondre a un estudiant d'una universitat nord-americana durant la seva última visita als Estats Units.